Gordon: nr 39 with rice

Gisteren stond ik in een speelgoedwinkel en de verkoopster gaf me een schoencadeautje mee. Ongevraagd begon ze over Zwarte Piet. ‘Al dat gezeur.’ De bekende argumenten kwamen voorbij: schoorsteen, geen slavernij, niet dom, en: ‘Mijn dochter is zelf met een pikzwarte man, haar kinderen zijn ook gekleurd en die vinden het hartstikke leuk om pietje te spelen.’ Dus. Geen probleem.

En ’s avonds keek ik Holland’s Got Talent, waar Xiao Wang opera zong. Het ging zo:

Chantal Janzen: ‘What’s your name?’

‘Xiao Wang.’

Jansen: ‘Oh, that’s okay.’ (Als in: dat is niet erg, daar kun je ook niets aan doen. Grappig.)

Als hij vertelt dat hij een aria gaat zingen uit een opera van Verdi, vraagt Gordon: ‘Which one? Nr. 39 with rice?’

Holland's got talent

Blijkbaar hebben de juryleden er moeite mee deze PhD-student (weten ze wat een PhD is?) serieus te nemen. Je zou ook kunnen zeggen: dat doen ze expres, want dan is de ‘verrassing’ (‘Sulplise!’ roept Gordon dan) groter als hij geweldig goed of slecht zal gaan zingen. Fijn toch, stereotypetjes en eindelijk een nieuwe, de operazingende afhaalchinees. Gordon heeft zichzelf tot karikatuur gemaakt en kan misschien niet anders dan dat ook bij anderen doen?

Maar ook jurylid Dan Karaty, die Gordon achteraf wel corrigeert om zijn foute opmerkingen (o.a. ‘This is the best Chinese I had in weeks’), benoemt vooral de grote verrassing: ‘Had iemand dat verwacht? Nee toch?’ Het is onmogelijk om je een Chinees voor te stellen die opera zingt, zoiets? Gordon probeert dan echt complimenteus te zijn en zegt dat hij er als een wetenschapper uitziet, daarom had hij het niet verwacht. En dan zegt hij: ‘May I have your votes for the People Republic of China?’ tegen zijn juryleden. Xiao Wang mag door. Gordon merkt nog iets op: ‘Het is net een opera in een Chinees restaurant’. Lachen.

De zanger buigt voor het publiek. Hij kreeg een staande ovatie. Hij komt om zijn talent te tonen, hij heeft talent en hij is door naar de volgende ronde. Hij zal de jury niet veroordelen om hun achterlijke opmerkingen, hij zegt er niets over, hij lacht mee als een boer met kiespijn. Ik hoor het mensen denken: ‘Ach, hij lacht er zelf ook om.’ Ja, wat wil je? De jury beoordeelt; niet zeuren over de afhaalchineesgrappen, je wilt immers geen zeurpiet zijn. Geen probleem.

De zeurpiet - bekend van Facebook
Bekend beeld van Facebook

In een eerdere aflevering van Holland’s Got Talent heb ik Gordon ook tegen vrouwen horen zeggen dat ze vanwege hun gebrek aan talent toch maar beter weer de keuken in kunnen, of ‘bewaar het zingen maar voor tijdens het strijken’. Niemand op het podium zegt: wat is dat voor een belachelijke opmerking? Door andere talentenshows zijn we gewend aan het beledigen; het afkraken van iemands zangtalent. Dat is nog niet zo heel erg gek, je komt er om beoordeeld te worden op je zangtalent. Maar precies, alleen dat. Ik ben blij dat ik dit programma niet elke week met mijn kinderen kijk. Opmerkingen als die van Gordon zijn discriminerend, zijn louter gebaseerd op vooroordelen en onwetendheid en zijn gewoon dom.

Het is een typisch verschijnsel dat mensen die wel de klok luiden over discriminatie – bijvoorbeeld Asha ten Broeke met haar ‘digitaal museum van seksisme’, of Quinsy Gario die dit jaar de discussie over Zwarte Piet opende – altijd terug te horen krijgen: ‘Flauwekul, stel je niet zo aan. Er is geen probleem.’ Dat krijgen ze dan meestal te horen van mensen die zelf ook nooit last hadden kunnen hebben van dit probleem; blanke mannen van een zekere leeftijd, de stemmingmakers in tv-land, de aandeelhouders, de mastodonten. En als zo’n Henk Westbroek of Dick Swaab zoiets roept in Pauw en Witteman, of Gordon in Holland’s Got Talent, dan zijn mensen het al gauw met deze opa’s eens. (Ja, ik discrimineer ook, ik benoem leeftijd en geslacht en generaliseer ze tot opa’s. Opa’s zijn hele leuke mensen. Maar er zijn ook andere mensen in onze samenleving.)

In het ‘Grote Racisme Experiment‘ van BNN werd het bekende experiment ‘blauwe ogen / groene ogen’ gedaan met een groep Nederlandse jongeren. Ik zeg bekend, want ik kende het al, van Oprah (zie ook verwijzing hiernaar in mijn blog over Zwarte Piet). Ik was dus ook niet verrast over hoe het experiment verliep: de machtige groep groenogen zweeg terwijl de blauwogen vernederd werden. Maar waarom doen we dat? Waarom negeren we de problemen van iemand buiten onze groep? Zelfbehoud? Natuurlijk: zolang je in de goede (machtige, invloedrijke) groep zit, is er geen enkele reden om te geloven dat iemand anders het slecht heeft omdat hij/zij buiten jouw groep valt. Als je dat zou moeten toegeven, zou je ook bereid moeten zijn om die ongelijkheid op te heffen, dan zou je iets van je macht/invloed zou moeten inleveren, dan zou je met je groep moeten breken. Een mens in een groep wil in de groep blijven, doet alles vóór die groep en daar hoort bij dat je anderen onbewust buitensluit.

Bij de Anna Bijnslezing stelde schrijfster Lionel Shriver dat vrouwen in de literatuur anders behandeld worden. Dat is waar (lees hier wat ik er eerder over schreef). Zij stelde ook dat het niet helpt om hierover te zeuren. En dat is ook waar. Maar het gaat mij te ver om dan helemaal niets te zeggen. Om te zeggen dat er geen probleem is. Om Gordon te negeren of niet te corrigeren. Bij deze, beste jury van Holland’s Got Talent: ga je diep schamen. En als ik een machtig meneertje bij de televisie was, zou ik wel meer doen.

Lees ook het vervolg.

Inmiddels ook gespot door NRC met link naar dit bericht. En op Joop.nl.


15 reacties op ‘Gordon: nr 39 with rice

 1. hoe zit het met cabaretiers? heb vanmiddag wat filmpjes terug zitten kijken. wanneer mag iets wel en wanneer niet? ik broed al weken op een blogpost. en ja, ik weet zelf hoe het is om buiten de groep gezet te worden en ja ik weet ook waarom een pestkop doet wat ie doet. maar er speelt nog wat anders, en ik kan het even niet goed verwoorden, maar daar kom ik nog wel op, hoop ik.

  Like

 2. Triest dat je grappig wilt zijn over de rug van anderen…dat zegt inderdaad veel over je eigen onzekerheid…Gordon kan het beste terug naar waar hij vandaan komt: marktkoopman op de Albert Kuijp in Adam….kan ie lekker nutteloos schreeuwen de hele dag en niemand die luistert …

  Like

 3. Stelletje preutse miereneukers hier zeg. Gordon brengt er tenminste natte humor in. Moet wel als je naast droogdoos Chantal zit.
  Die Amerikanen hebben geen recht om te zeuren, zie naar Howard Stern die daar zogezegd grappig moet zijn.

  Like

 4. Ohoo, je mag niet zeggen “Dat is gewoon dom”
  Gordon is niet dom. Gordon heeft alleen maar een verstandelijke beperking, heeft een narcistische persoonlijkheid en wordt daar nog positief in bevestigd ook.
  Kan ‘ie niks aan doen.

  Like

  1. Gordon ging volgens mij te ver met zijn grappen over Chinezen. Grappig willen zijn ten koste van anderen toont geen menswaardig gedrag. Mogelijk gebeurt dit omdat de grappenmaker zelf onvoldoende zelfrespect heeft. En dan probeert via, vaak geen leuke teksten, zich zelf op een hoger niveau te plaatsen. Dit vervelende en volgens mij ontoelaatbaar gedrag vindt helaas plaats bij geen leuke teksten over je medemensen over het verschil tussen religieus-anders-denkenden, tussen seksueel-anders-geaarden en tussen anders-gekleurde-medewereldbewoners. Laat Gordon zijn aandacht naar ‘ns geven aan een van deze drie voorbeelden ! En zich realiseren, dat verbale slagkracht vaak heel hard op de ander kan aankomen. Als Gordon nu maar laat weten, dat hij tijdens de tv-uitzending te ver is gegaan. En niet, zoals hij inmiddels al deed, zeggen, dat hij de door hem veroorzaakte verontwaardige opwinding niet begrijpt. En dit uitsluitend 7toeschrijft aan de kritische waarneming vanuit China, waarop in Nederland dan gereageerd wordt. Kom Gordon, kom naar het notitieboekje van de schrijvende journalist, de microfoon van de radio-journalist en de camera van de tv-journalist en geef aan te menen, dat een en ander je spijt en dat je aan de betrokkene(n) je excuus aanbiedt. Zo niet, weet dan dat ik het krantenartikel verscheur, de uittoets op mijn radio indruk en het tv-scherm uitzet, als jij voortaan ergens met een van deze media in contact komt.

   Hans de Bie
   Journalist (gepensioneerd van NOS-TV-Journaal.

   Like

 5. De smakeloosheid en trieste platheid van de zelfbenoemde BN’ers leveren een record op aan kijkcijfers. Triest maar waar. Dus laat ze maar en ga ergens anders naar kijken.

  Like

 6. Gelukkig viel het mijn kinderen alledrie op (jongste 8) dat dit niet normaal was. Dat gaf mij het gevoel dat ze begrijpen waar de grens ligt. Ik was dan ook blij dat Dan Karaty er nog iets over zei. Misschien niet overtuigend genoeg, maar hij zei wel wat erover.

  Like

 7. Ben het helemaal eens met dit stuk! Het is echt tijd om dit soort beledigingen niet meer te tolereren. Anderen mensen kleineren vanwege je eigen bekrompenheid. Zie ook opmerking van Jack Spijkerman (ook zo’n opa) naar Humberto Tan. We moeten echt meer voor elkaar opkomen en leren wat empathie is.

  Like

 8. Waardeloze optreden Gordon. Voor hem draait de show eerder om hemzelf dan om anderen. Ze zijn er zodat hij zijn smakeloze grapjes kan ventileren alsof hij nog dat andere programma doet met G. Joling.
  Wat mij betreft wordt ie per direct vervangen door een beleefder persoon. We staan internationaal voor lul door hem. Het tolerante Nederland wordt langzaam maar zeker gezien als een land van halve en hele racisten.

  Like

 9. Volgens mij is Gordon ingehuurd om zulke domme grappen te maken. De helft van de mensen kijken stiekem omdat hij van die grappen maakt, en daar is het RTL dan ook om te doen.

  En ja, eigenlijk zouden we dat niet moeten willen met z’n allen. Maar dat vind ik van GeenStijl en Geert Wilders ook, en daar is ook juridisch niet tegen op te treden.

  I rest my case.

  Like

 10. Volkomen terecht, dat u zich ergert aan Gordon, wij hebben ook een reactie gestuurd aan RTL: onaanvaardbaar en verbijsterend, dat dit,
  volgens onze kinderen in een niet-live-uitzending, is blijven zitten. RTL schreef terug: ‘wij nemen dit mee in ons verslag aan de directie’. Wij hopen dat dit gedrag consequenties heeft, met grote excuses aan de geschoffeerde amateurzanger….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.