Gordon: nr 39 with rice (2)

En de docent staat daar met zijn armen in de lucht, of op de tv gericht, als een roepende in de woestijn: ‘OMG, wat zegt Gordon nu?!’ Want twee dagen later zitten we weer in de rapportvergaderingen met onze handen in het haar want Sam ligt buiten de groep, Jesse noemt iedereen ‘homo’ en z’n ouders vinden het goed, Sanne wordt gestalkt door haar ex-vriendje, maar ze is pas een eersteklasser dus ze stelt zich misschien een beetje aan, maar dat denken nu juist ook al haar klasgenootjes. Bonny heet een slet te zijn, Gönner wordt duidelijk gepest, Mike worstelt misschien met zijn geaardheid?

En ouders vragen: wordt er op deze school gepest? Hebben jullie een pestaanpak?

Zeer regelmatig corrigeer ik leerlingen met discriminerende, seksistische, racistische of anderszins beledigende of kwetsende opmerkingen. ‘Bruine’ en ‘gele’ zijn soms vaste bijnamen voor gekleurde kinderen in de klas, ‘nigger’ is ook weer in zwang (‘hij zegt het zelf ook’), en homo als scheldwoord, ja, what else is new? Ik corrigeer ze omdat woorden mensen buitensluiten. Dat valt niet te ontkennen, echt niet. En kom op, wij zijn volwassen, wij weten dit, wij proberen de schade te beperken.

De juryleden doen soms aardig tegen kleine kinderen op het podium, maar vergeten dat kinderen en tieners ook naar dit programma kijken, vergeten dat volwassenen ook pesten en gepest worden, dat de juryleden nu zelf de pesters zijn die iedereen uitlachen die niet bij hun groepje hoort. In het Grote Racisme Experiment viel mij vooral op hoe groot de invloed van de leidster van het experiment was. Zo makkelijk is machtsmisbruik. En zo fout zijn de opmerkingen van de jury van Holland’s Got Talent.

Slot op je mond, Gordon. Geef het goede voorbeeld.

Vervolg op Gordon: nr 39 with rice.

Inmiddels ook gespot door NRC met link naar dit bericht. En op Joop.nl.


30 reacties op ‘Gordon: nr 39 with rice (2)

 1. Holland’s (definitely) got talent – no question about it …. ”

  .. What “Holland’s got talent” does NOT have is …
  .. CLASS..

  Like

 2. Probleem is niet eens Gordon of hoe die ook heet maar het feit dat dit gewoon kan worden uitgezonden en dan pas in het buitenland een storm van protest losbarst. Op het Nederlandse internet zie je dan het woord “racistisch” meestal tussen aanhalingstekens met de opmerking dat “in het buitenland dit niet goed valt” of zoiets. Groot gebrek aan reflectie in Nederland.

  Like

 3. Er is meer tolerantie naar het rasicime toe, dan tolerantie voor het anders zijn. Ik geboren en getogen in Nederland met Marokkaanse ouders mag minder over iemand zeggen met Nederlandse ouders dan deze zelfde persoon over de afkomst van mijn ouders. Niet dat het nodig is, maar het feit dat het zo is, is teleurstellend!!

  Like

 4. Kan die Gordon niet verwijderd worden van de tv ? Dat er mensen zijn die deze man überhaupt bekijken op t.v. Ik zap door of kijk niet naar programma’s waar hij in voorkomt. Hij haalt het niveau van Nederland naar beneden en ik wil niet geassocieerd worden met deze persoon.

  Like

 5. Hij kan alleen maar mensen afzeiken, zelf kan die niets hebben. Stereotypische opmerkingen is zo makkelijk en goedkoop. die man had een opmerking terug moeten maken over zijn lelijke (markt) kop of zijn geaardheid. Gordon vergeet dat de chinezen al in zijden kleren rond lopen terwijl zijn voorouders nog grommend met knuppels in grotten leefden. Nu anno 2013 zijn ze een militaire en economische wereldmacht waar je een beetje respect voor moet hebben. Gordon denkt dat die heel wat is,maar het is een zielig, gefrustreerd en vooral dom persoon, dat is al bewezen.

  Like

 6. Dit is weer een goed voorbeeld van de ongevoeligheid van de blanke Nederlander ten opzichte van de minderheden. Het lijkt alsof men denkt dat alles maar gezegd kan worden en kan worden geuit in de geest van de Hollandse nuchterheid en de ‘trek het je niet zo aan’-mentaliteit. Maar niet in het oog wordt gehouden dat het mogelijke gebrek aan racistische intenties op het moment van de betreffende uiting niet afdoet aan het racistische sentiment dat wel zeker wordt geuit. Men staat niet stil bij het feit dat de ontvanger van een dergelijke uiting dit heel anders ervaart dan degene die een dergelijke uiting doet. En dat raakt nou precies de kern.

  Wat Gordon zegt, gaat wel heel ver en het is heel duidelijk dat dit niet kan, maar ook de zwarte pietendiscussie toont dit probleem aan en met name met betrekking tot de meerderheid van de Nederlanders (overigens zijn veel gekleurde mensen ook Nederlanders, dus het argument dat deze maar moeten teruggaan naar hun eigen land is opmerkelijk). Heel verontrustend allemaal. Maar wellicht een noodzakelijke ontwikkeling van de Nederlandse maatschappij om de zgn. Nederlandse tolerantie ‘echt’ tolerant te maken?

  Like

 7. De tolerantie naar “buitenstaanders” is toch niet zo groot als er gedacht werd, terwijl de tolerantie naar mensen als Gordon daarentegen zeer groot is, “het hoort bij hem”. Men merkt racisme hier niet een op, een enkeling daar gelaten. Jammer. Door alle ophef in het buitenland worden de ogen van meerderen geopend. Ik hoop dat men hier wat meer over gaat nadenken en zich probeert te verplaatsen in de gevoelens van een minderheid.

  Like

 8. the fact that RTL PAY this guy so he can spew his racist garbage on prime-time TV is the real problem..and also, those two clowns sitting next to him, (almost) not saying anything instead of raising their voice..A bunch of cowards and douchebags, all 3 of them.

  Like

 9. Dit opgepakt via het NRC hier in Los Angeles: Gordon is echt een valse nicht (en dat mag ik als homoseksueel gewoon zeggen). Valt me ook zwaar tegen (nou ja) van RTL.

  Like

 10. Gordon was inderdaad stuitend en grof. Dat is hij met regelmaat. Heb meerdere malen weg gezapt om die reden. Wat ik niet begrijp is dat er vanuit RTL geen enkele reactie komt, dat dit normaal gevonden moet worden terwijl mensen echt geschoffeerd worden. Mijnheer zelf zit in de hoogste boom als hem dat ten deel valt. Zou het gebruikt worden om aan te geven dat je nu juist zo niet met mensen om moet gaan………..door maar een Gordon item als eenmalige vervanger van dokter Corrie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.