Van oude mensen 8

Je kunt bij het lezen van Van oude mensen denken: wat een oppervlakkige types. Die mama Ottilie, die alleen maar een poppetje is, altijd ruziënd met haar man. Ina d’Herbourg, alleen maar uit op meer geld. Tante Stefanie, alleen maar oordelend over de zonden van anderen. En het is waar, in deze roman zijn bijna alle personages vlak (flat, zie hier uitleg). Niet voor niets suggereerde ik eerder dat een soapbewerking zo gek nog niet zou zijn.

Is het boek een familiegeschiedenis, waarbij alle familieleden gelijkwaardig en dus niet te diepgaand zijn? Gaat het om het lot van de familie? Of gaat het erom de effecten van erfelijkheid in een persoon aan te tonen? Dat laatste is gebruikelijk in de naturalistische romans, maar dan hebben we wel een hoofdpersoon nodig die net wat ronder is. En dan maakt Couperus het ons wel makkelijk door de hoofdpersoon die zijn lot moet aanvaarden zo simpel die ene naam te geven: Lot.

In hoofdstuk 8 zie je ook wel dat we van Lot net iets meer meekrijgen dan van de andere personages, namelijk juist dat karakteristieke nadenken over lot, erfelijkheid en hoe ermee om te gaan.

Van oude mensen – hertaald voor blog 1

Van oude mensen – hertaald voor blog 2

Van oude mensen – hertaald voor blog 3

Van oude mensen – hertaald voor blog 4

Van oude mensen – hertaald voor blog 5

Van oude mensen – hertaald voor blog 6

Van oude mensen – hertaald voor blog 7

Van oude mensen – hertaald voor blog 8

Lees ook het startbericht over deze hertaling. Couperus in hertaling en dan wel zijn spannende en mysterieuze roman Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan. Elke week een nieuw hoofdstuk. (Voor het gemak plaats ik de eerdere hoofdstukken er ook steeds bij, voor wie later inschakelt.)

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. jwswane schreef:

  Afgezien van de hertaling, vind ik het ook heerlijk om het boek hoofdstuk voor hoofdstuk, met de pen in de hand, tot me te nemen . De verleiding bij dit soort werken is toch om er te snel doorheen te willen, en halverwege te stranden, omdat het gaat duizelen.

  Dank je wel!

  Like

  1. michellevandijk schreef:

   Ja, dat is voor mijzelf ook het plezier ervan!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.