De Dordtsche kenau

‘In haar nieuwe huis had ze dan wel de zo lang gewenste eigen kamer, een ideale ruimte was het niet. Als Wim spreekuur hield – en dat was vaak ook op zondagmorgen – , rinkelde geregeld de voordeurbel. De patiënten posteerden zich vervolgens in de hal, de ‘wachtkamer’, en brachten met hun luidkeelse conversatie, waarbij sommige ongetwijfeld bloemrijk over hun kwalen vertelden, onrust in huis. Daarbij gaf Wim nog medische cursussen aan huis. Een oud stenen kolenschuurtje in de tuin bracht uitkomst. Het hok van twee bij twee meter werd verbouwd tot een werkruimte voor Top, met romantische luikjes ervoor en geraniumpotjes voor de raampjes. Op een foto poseert Top Naeff ervoor als een juffrouw bij een voortijdige Eftelingattractie.

‘Ik zit cellulair in het tuinhuisje’, schreef ze opgewekt aan Robbers, op 20 augustus, ”t is er muf, maar ’t vlot God zij dank en eindelijk moet ik er eens doorjassen.’ Op 22 september kon ze Prins melden: ‘De grond, een zeshonderd bladzijden schrift, zal binnenkort stáán, en dit is het voornaamste, wat dan volgt houdt langer op maar is veel lichter werk, Toch voel ik hoe goed het is er geregeld in te blijven, op sommige ogenblikken schrijft het zich dan eigenlijk vanzelf.’

Bron: Gé Vaartjes, Rebel & Dame, Biografie van Top Naeff. Uit: Hoofdstuk ‘De Dordtsche Kenau’, p. 162-163.

Haar werkhuisje staat er nog, een kilometer lopen vanaf mijn huis en werkplek. Mijn huis is de voormalige woning van een kaasboer. We vertelden een oude buurman dat we aan het klussen waren in de berging, het achterste deel in de tuin. ‘Ah, het kaaspakhuis’, zei hij.

 

Michelle van Dijk, 19 december 2010


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.