Words 4

Kinderen zijn creatiever in taal dan volwassenen; ze moeten wel, want hun woordenschat is kleiner dan hun wereld.

Op een dag hoorde ik mijn dochter, toen 4 jaar, in de speelgoedwinkel zeggen: ‘Ik zoek meer iets… meisjesachtigs. Iets… K3-achtigs.’ Nog niet eerder had zij het woord meisjesachtig of andere woorden op -achtig gebruikt, nu bedacht ze er zelfs een nieuws woord bij – en ik wist uiteraard wat zij bedoelde.

Gisteren had ze (nu 5 jaar) het over de ‘voortiteling’ van een tv-programma. Ik heb de laatste tijd vaak geroepen dat de tv ‘na dat programma, oké dan, na de aftiteling’ uit moet.

Maar het mooiste vind ik deze:

Staan we ofzo voor een stoplicht?

Kan een taalkundige mij dit uitleggen? ‘Ofzo’ als zelfstandig zinsdeel, als bijwoordelijke bepaling en niet aan het einde van de zin, dezelfde grammaticale functie als het woord ‘misschien’ of ‘soms’ – misschien begrijpt zij de betekenis ook zo?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.