Books 4

Belgische snelheidsduivel moet Tonio lezen

DENDERMONDE – Een 30-jarige snelheidsduivel heeft van een Belgische politierechter niet alleen een boete gekregen, maar ook de opdracht om een boek te lezen. De man moet Tonio van de Nederlandse schrijver A.F.Th. van der Heijden doornemen, dat gaat over het verlies van zijn enige zoon door een verkeersongeval.

De Belg werd in juli door de politie betrapt toen hij onophoudelijk met zijn auto aan het slippen was op een rotonde. Hij moet zijn rijbewijs voor 4 maanden inleveren. Als hij zich niet houdt aan de voorwaarden die de rechter heeft gesteld, wordt die termijn verlengd tot 3 jaar. Een commissie moet controleren of hij het boek echt heeft gelezen.

De schrijver zelf reageerde zaterdag verheugd op de gerechtelijke uitspraak in België. “Zo zou het eigenlijk over de hele wereld moeten”, stelt hij. “Als de wegpiraat hierdoor tot inkeer komt, dan heb ik het in elk geval niet voor niets geschreven.”

Van der Heijden denkt dat het lezen van een boek als Tonio meer effect kan hebben dan het ontzeggen van de rijbevoegdheid. “Dat zet moreel niet veel zoden aan de dijk bij zo’n snelheidsduivel”, vermoedt hij. “Het veroorzaakt eerder woede omdat hij zijn kar 3 jaar niet mag gebruiken. Waarna hij weer op de oude voet op het gaspedaal doorgaat.”

De auteur voelt er niets voor om in de commissie plaats te nemen die de overtreder moet overhoren over het boek. “Ik heb als schrijver al mijn steentje bijgedragen aan deze alternatieve taakstraf”, vindt hij. “Al hoop ik wel dat het navolging krijgt, ook in Nederland. Als schrijver twijfel je soms hoe maatschappelijk relevant je boeken zijn, zeker bij zo’n persoonlijk werk als dit. Deze uitspraak bewijst dat dat wel degelijk het geval kan zijn.”

Van de roman zijn inmiddels ruim 70.000 exemplaren verkocht. Van der Heijden stelt dat nog nooit een boek van hem zo veel reacties bij lezers heeft losgemaakt.

Bron: BN De Stem

Je vraagt je af: zou de rechter die straf ook hebben opgelegd als Tonio maar 132 pagina’s was geweest? En: welke boeken zijn nog meer geschikt als alternatieve straf? Om maar wat te noemen: Het schervengericht van dezelfde auteur lijkt me geschikt voor pedofielen én godsdienstwaanzinnigen. Misdaad en straf bij moordzaken. Wie biedt meer?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.