De witteboekenclub

Sorry, de titel suggereert iets anders. Je denkt misschien dat ik à la het wittefietsenplan een club wil beginnen die gratis boeken met elkaar uitwisselt. Zoiets bestaat al: de bibliotheek. Dit gaat over Franse boeken.

Ik kwam bij verschillende mensen thuis en, omdat ik nu eenmaal een erkend boekennerd ben, kijk ik naar de boekenkasten. Naar de inhoud van de kasten (hoewel de buitenkant soms ook interessant is). Na twee Franse huishoudens dacht ik: sorteren ze hun boeken op kleur? Nee, kopen ze hun boeken op kleur? Want (bijna) alle boeken waren wit.

Ik vroeg om uitleg aan de eigenaar van deze kast (planken & touw overigens). Het moest een serie boeken zijn, klassiekers ofzo, vroeg ik? Dit was ongeveer zijn antwoord:

‘Nee hoor. Zo zien alle boeken van deze en deze uitgever eruit. Eigenlijk zien alle goede boeken er zo uit. Die boeken met zo’n (schreeuwerige) kleurrijke, Amerikaanse kaft koop ik niet. Die moeten het hebben van de buitenkant. Goede boeken niet. De uitgevers houden vast aan dit principe, ze zullen het echt niet doorbreken. Zo ziet literatuur eruit.’

Interessant, want wat is nu een beter verkoopargument: dit is serieuze literatuur, kijk maar, het heeft een saai omslag, of KIJK EENS WAT EEN GEWELDIG LEUK BOEK JE MOET HET KOPEN JOH!

Ik kom er nog op terug. Het heeft namelijk ook te maken met deze kwestie: kun je schrijvers serieus nemen als ze meedoen aan het circus van social media? Is echte literatuur te herkennen aan het geïsoleerde leven van de schrijver en een witte kaft – en/of denken lezers dat? Ik denk van niet, maar ik voel dezelfde allergie als Jacob Silverman voor wat hij de ‘niceness in online book culture‘ noemt. Dus nog geen kantenklaar antwoord gevonden & wordt vervolgd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.