Gekke (hysterische!) vrouwen

‘Het grootste probleem van vrouwen die romans schrijven is dat ze hun karakters opbouwen aan de hand van gekte.’ Dat schrijft Jan van Mersbergen op zijn site. Hij kan behalve Dorsvloer vol confetti geen Nederlandse boeken vinden zonder gekke vrouwen.

Nu is dit ten eerste misschien wel een beetje saai, ten tweede misschien een keuze van vrouwen die willen laten zien dat er veel verborgen zit onder het vroeger ‘alledaagse’ leven van vrouwen, ten derde misschien heel seksistisch of het is maar wat je gek noemt, maar ik wil wel wat voorbeelden noemen, voorbeelden waarin niet-gekke vrouwen de hoofdrol hebben (en een tikje burnout is nog niet zo gek hè!!), maar wel vrouwen dus, hoewel er ook boeken door vrouwen met al dan niet gekke mannen in de hoofdrol zijn, maar die doen even niet mee, in willekeurige volgorde, wat mij te binnenschiet, aanvullingen graag in de reacties! (WAT EEN HYSTERISCHE ZIN!)

 1. Esther Gerritsen: Normale dagen
 2. Sanneke van Hassel: Nest
 3. Elfie Tromp: Underdog
 4. Manon Uphoff: De spelers
 5. Manon Uphoff: Koudvuur
 6. Hella Haasse: Cider voor arme mensen
 7. Hella Haasse: De wegen der verbeelding
 8. Hella Haasse: Berichten van het blauwe huis
 9. Hella Haasse: Sleuteloog
 10. Anne Frank: Het dagboek van Anne Frank
 11. Renate Dorrestein: De stiefdochter
 12. Renate Dorrestein: Mijn zoon heeft een seksleven
 13. Maria Dermout: De tienduizend dingen
 14. Eva Kelder: Het leek stiller dan het was
 15. Marja Pruis: Atoomgeheimen
 16. Marja Pruis: De vertrouweling
 17. Tessa de Loo: De tweeling
 18. Margriet de Moor: De verdronkene
 19. Nelleke Noordervliet: Snijpunt
 20. Connie Palmen: De wetten

Het is maar een begin. Vul aan in de reacties of geef je mening!


Een reactie op “Gekke (hysterische!) vrouwen

 1. deze lijst is natuurlijk oneindig. is het echter wel de bedoeling deze lijst op te stellen? is het niet juist de invalshoek die onderzocht moet worden? een man denkt aan gekte koppelt dat direct aan vrouwen – dat is redelijk problematisch.. en dat is het probleem. het feit dat de mannelijke schrijver niet genoeg vrouwen heeft gelezen om zichzelf in dit geval tegen te kunnen spreken, is het probleem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.