Ik heb nog wel wat foto’s

Ik had vroeger een boek met de titel Moeder, ik verveel me niet. In het boek stonden 1001 dingen die je kon doen als je je verveelde. Een walkietalkie maken van twee blikjes. Naar de lucht staren en de wolken benoemen (stapelwolken, sluierwolken). De namen van planeten uit je hoofd leren.

Ik haalde net mijn fototoestel leeg. 408 foto’s en filmpjes, waarvan ik er zelf acht gemaakt heb. De andere vierhonderd waren Moeder, ik verveel me niet anno 2011. Hoe leuk is een digitale camera. Je kunt alles op de foto zetten. Echt alles. Je broer, je zus, jezelf. Je neus. Je ogen. Je knuffelbeer. Je knuffelbeer die door de lucht vliegt. Je zus die een koprol maakt. Je zus die door de lucht vliegt. Je moeder in de keuken. Je moeder die staat te strijken in een afgezakte spijkerbroek. Haha, billen. Stoelen. Tafels. Het plafond. Je eigen hoofd, maar dan op z’n kop.

Ik weet het niet. Allemaal deleten of allemaal bewaren?
Ik bekijk het zo: als mijn huis wordt leeggeroofd, heb ik in ieder geval al mijn bezittingen, echt alles, op de foto staan. Dat is gewoon handig. En als mijn kinderen een keer ontsporen, hoeven ze niet op een sofa of onder hypnose te graven naar wat allang vergeten moest zijn, dan zeg ik: ik heb nog wel wat foto’s. 

Nu zou ik mijn kinderen toch verkeerd begrijpen als ik in deze reeks artistieke foto’s de mooiste wil aanwijzen, het is een serie. Maar dit is mijn favoriet, uit de reeks ‘de stervende zwaan’ (51 foto’s): het lef om de zwaartekracht aan de laars te lappen, die beweging, geen voeten, geen handen, het lichaam in een schuine hoek, dat bed zo horizontaal, en de broer die 51 keer klikt terwijl zij dit opnieuw en opnieuw doet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.