de Smeets

Je zou maar een vrouw zijn die aan sport doet. Ik bedoel sport niet als ‘een uurtje fitness in de week om weer in bikini te kunnen’. Ik bedoel sport niet als ‘dat wat mannen doen, maar dan in een softere versie’. Ik bedoel sport niet als ‘aangenaam tijdverdrijf om daarna weer onze typisch vrouwelijke dingen te doen’. En ik bedoel het ook niet als ‘jerk off material voor de andere sekse’. Dat lijkt het namelijk wel te zijn. Ik verwijs maar even door naar bijvoorbeeld de site Manners.nl. Of gewoon, zo’n opmerking als deze: ‘here’s 20 jolly good reasons to feel cheerful about the Games; There are semi-naked women in Horse Guards’. Of Mart Smeets die het tijdens het wielrennen heeft over ‘die grieten’ die soms maar ‘zielig’ zijn.

Ik begrijp wel dat mensen soms niet naar vrouwensporten op tv willen kijken. Als je dat doet, kom je namelijk de Smeets tegen die absoluut geen verstand heeft van de sport in kwestie (omdat hij die sporten alleen volgt als er mannen meedoen, of als er op dat moment een Nederlandse vrouw meedoet die kans heeft op een Olympische medaille, en hé, dat laatste doe ik ook, maar kijk, ik zit op de bank en hij is op national television), die niets begrijpt van vrouwen die sporten en die dan, is het een noodgreep, is het omdat hij denkt dat het zo hoort, is het de enige manier waarop hij communiceert met vrouwen, ik weet het niet, die dan maar een vaderlijke houding aanneemt, zich groot maakt en de meest neerbuigende vragen stelt die in zijn hoofd hadden kunnen opkomen.

‘Wat wil je worden?’ – later als je groot bent, vraagt hij Céline van Gerner, 17 jaar, tweevoudig Nederlands kampioen meerkamp, kampioen bij de junioren, want blijkbaar denkt hij dat ze nog niets is. Ze is 12e geworden bij de meerkamp en dat is heel goed, zegt hij zeker tien keer, zonder in te gaan op de sportieve prestatie zelf, waardoor nogal duidelijk is dat hij er zelf niets van gelooft. Gelukkig kan hij het goed maken in een gesprek met Ellen van Langen. ‘Je had ook huisvrouw kunnen worden,’ zegt hij tegen haar, waarop ze antwoordt ‘ik studeerde economie’, maar daar gaat hij niet op in.

Als ik sport kijk op tv, zie ik sport. Spieren & focus. Een spannende match of een te makkelijke winst. Natuurlijk zie ik wel eens lekkere mannen. Dus ik begrijp best dat mannen ook naar sport kijken voor de lekkere vrouwen. Seks is oké. Seksisme niet.


3 reacties op ‘de Smeets

  1. ‘Je had ook huisvrouw kunnen worden,’ zegt hij tegen haar, waarop ze antwoordt ‘ik studeerde economie’, maar daar gaat hij niet op in….. Deze quote is typisch Smeets. Arrogant en neerbuigend. Het gaat hier om sport dus sporters zijn veel belangrijker dan iemand die op zijn hoogst een beetje commentaar mag geven. Vrouwen en mannen zouden er tijdens zijn interviews veel harder tegenin moeten gaan. Pats erbovenop zitten en hem elke keer weer met zijn eigen woorden en houdingen confronteren. Fijne column zeg !

    Like

  2. Het is een man uit het voorbije mannen tijdperk. Daarom is het ook goed als hij met pensioen moet. Hij vind vrouwen ondergeschikt aan mannen en dat moet gewoon veranderen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.