Zeikstralen

‘Vrolijkheid moet SBS redden,’ kopte Spits gisteren. Remko van Westerloo vertelt hoe hij SBS gaat vernieuwen: ‘Ik vind het heel erg leuk om te anticiperen op waar de kijker behoefte aan heeft, en waar het tijd voor is. Nu is dat vrolijkheid, escapisme, veel humor en positiviteit. Dat houdt in dat we niet meer alleen maar lopen te zeikstralen en te zeuren over wat er niet goed is, maar ook dingen vieren die de moeite waard zijn om te vieren.’ Wat fijn dat Van Westerloo met de laatste zin even een definitie van het woord positiviteit geeft. Dat woord kent de Spits-lezer misschien niet. Maar het gaat mij hierom: vrolijkheid, escapisme, veel humor en positiviteit – welke van de vier hoort er niet bij?

SBS 6 komt met een spin-off van Gooische Vrouwen, een nieuwe komische dramaserie Dokter Tinus, Sterren Springen Op Zaterdag met Gerard Joling, Hart van Nederland wordt ‘positiever’, en het nieuwe Shownieuws is het oude Boulevard, maar dan ‘minder cynisch’. Wordt u er al vrolijk van? Tuurlijk en dat is ook wat we willen. Ik weet nog niet welke van deze shows precies bedoeld werden met ‘dingen vieren die de moeite waard zijn om te vieren’, maar ik laat me graag verrassen.

Maar is dit escapisme? Escapisme is een ontsnapping uit de werkelijkheid. Je geeft je over aan een andere wereld, een andere werkelijkheid, je verplaatst je in een ander persoon, je beleeft nieuwe avonturen, in je hoofd, ja, maar je beleeft iets – en dan kom je weer terug in je eigen werkelijkheid. Dat deed men in de literatuur van de Romantiek – een vlucht naar een ander land, naar een andere tijd, een utopie. Dat doet men ook nu nog en niet per se in boeken, maar ook in games, films of theater, alles om de alledaagse verplichtingen even te vergeten. Maar: escapisme is niet per se positief, en dat bedoelt Van Westerloo hier wel. Lord of the flies is escapisme. Killzone 3 is escapisme.

Het enige wat nodig is om te ontsnappen aan de alledaagse werkelijkheid, is een alternatief voor die werkelijkheid. Maar SBS 6 is al jaren – en dat gaat niet ineens veranderen – de meest alledaagse, Hollandse werkelijkheid die er is. Ja, er zit soms een glittertje op, er komt soms een grap voorbij, maar het haalt ons niet uit dit leven om een andere emotie te beleven. Dat gaat SBS 6 niet lukken – zeker niet met een reclameblok om het kwartier.


Een reactie op “Zeikstralen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.