Stop de refo-scholen

Klas 5H vroeg me wat een nuancering is. Wel, bijvoorbeeld:

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij zegt in Wat Kiest Nederland (tv-programma op RTLZ, vroeger waren SGP-mensen tegen de televisie, maar dat ligt nu wat genuanceerder) dat er na een verkrachting maar een kleine kans is op een zwangerschap. Hij zou een nuancering bij dit standpunt kunnen geven door te zeggen:

 • ‘Met een kleine kans bedoel ik: het gebeurt niet zo heel erg vaak. De meeste vrouwen worden ook niet zo heel erg vaak verkracht. Dus is een zwangerschap na verkrachting vrij zeldzaam. Je kunt ook maar één keer per negen maanden zwanger worden. Dat is ook niet zo heel erg vaak. En als je daarbij nog eens uitrekent hoeveel vrouwen zelf al anticonceptie gebruiken, dan vallen de getallen nog lager uit. Helemáál in vergelijking met het aantal gewenste zwangerschappen. Een kleine kans dus. Ik zei niet dat het niet kan gebeuren hè? Nee, dat zou ik nooit zeggen.’
 • ‘Kijk, ik ben niet zoals die Amerikaanse senator die gelooft dat het vrouwelijk lichaam ‘het ding’ kan uitschakelen. Nee. Maar ik weet als man wel dat er ook andere mechanismen zijn die een zwangerschap kunnen voorkomen. Men noemt dat ‘voor het zingen de kerk uitgaan’. Hoewel we daar in kerkelijke kring dan wel op tegen zijn.
 • ‘En compassie voor de vrouw natuurlijk, had ik dat al gezegd? Immense problemen.’
 • ‘Stelt u zich voor, zo’n kind geboren uit een ongeplande zwangerschap. Dat kind heeft recht op leven, want het is door God gemaakt. Wij zijn principieel tegen abortus – maar er zijn ook andere oplossingen. Als bij ons bijvoorbeeld een jonge, ongetrouwde vrouw vrijwillig met iemand het hooi ingedoken is – of de bosjes, afhankelijk van in welk deel van de Bible Belt we ons bevinden – en daar komt een kind van, dan zeggen we ook tegen die knuppel: ‘En nu zul je met haar trouwen ook.’ Ja. Is dat een helder voorbeeld?’

Sorry Kees, je laat weinig ruimte voor nuance. Was ook niet te verwachten met de club van een God waar je alleen voor of tegen kunt zijn. Dat is überhaupt niet zo genuanceerd van God. Wat vindt God eigenlijk van het poldermodel en zoveel water bij de wijn? (Oh, was die grap al een keer gemaakt?)

Weet je wat, ik probeer deze uitspraak van Van der Staaij te relativeren. Dat betekent: ik probeer het in een breder perspectief te plaatsen, zodat het minder erg lijkt. Let op.

Zie je, die Van der Staaij is ook maar een vertegenwoordiger van een kleine partij, en hij verwoordt het standpunt van zijn partij toevallig helemaal juist, zo simpel is het. Jammer genoeg is dit een compleet van de pot gerukte en nogal achterlijke partij die slechts representatief is voor een heel erg kleine club Nederlanders – en gelukkig is er dus maar een heel kleine kans dat je deze mensen zomaar in het echt op straat, op school, of op je werk tegenkomt, dus we kunnen met gemak de standpunten van deze partij negeren en weer verder gaan waar we gebleven waren. Eigenlijk wisten we al lang dat de SGP deze standpunten inneemt, maar blijkbaar hadden we een Amerikaanse senator ervoor nodig om ons aan deze controverse te herinneren. Want ja, liever waren we de SGP gewoon vergeten, ik zou graag vergeten dat dit in Nederland nog bestaat, de autochtone Nederlandse man die zijn vrouw thuis houdt zodat hij zijn gezin kan inrichten zoals God dat volgens hem bedoelde: de vrouw als broedmachine en zijn 15-koppig gezin als bewijs van zijn geloof in God, een gezin dat zich niet laat storen door moderne interrupties zoals verzekeringen of inentingen, stamcelselectie en eicel-bevriezing, nee, waarom zou je aborteren en euthanaseren als je ook gewoon kunt laten creperen (mag ik deze op een billboard svp)? Televisie en internet doen we niet aan, net als openbaar onderwijs, de evolutieleer, het homohuwelijk, we scholen kinderen wel in eigen kring zodat wij ze kunnen leren hoe de wereld in elkaar zit en dat zit zo: van een verkrachting komt geen zwangerschap. Het kan gebeuren, maar dat is een heel kleine kans. Als je dus zomaar ineens zwanger bent geworden, dan kan het eigenlijk haast geen verkrachting zijn. En zo komen we toch bij wat Akin ondubbelzinnig zei: If it’s a legitimate rape, the female body has ways to shut the whole thing down.’ Ben je zwanger? Je zult het wel hebben uitgelokt. Kom op, je wilde het zelf ook. Anders had God je niet zwanger laten worden hierdoor. Het is een teken van God.

Dit is de ware aard van de SGP en dit mag niet gerelativeerd worden. Ontkenning van het recht van de vrouw in zoveel opzichten, in zoveel toonaarden, misselijk word ik ervan. Stop de partij en stop de refo-scholen. Vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting, vrijheid, gelijkheid, beslissingsbevoegdheid over je eigen lichaam moet er zijn voor iedereen in Nederland: dus ook voor de meisjes die in deze gezinnen opgroeien. En voor de jongens die misschien niet als hun vader willen worden, één hand op de bijbel, de ander aan de halsband van de vrouw.

Overdrijf ik? Nee joh. Dit is een feit.


4 reacties op ‘Stop de refo-scholen

 1. Stukje uit de songtekst:
  And God said: ‘I burn down your cities–how blind you must be
  I take from you your children and you say how blessed are we
  You must all be crazy to put your faith in me.’

  In de laatste Viva stond een stuk van een vrouw die lid is van de SGP, omdat dit volgens haar eigen zeggen de enige partij is die het ‘moeder zijn’ voor vol aanziet. Een vrouw, gestudeerd, met een baan en kids. Maar als er een vrouw op de lijst zou komen, dan zou ze daar waarschijnlijk niet op stemmen. Dan wil ze eerst weten of die vrouw wel genoeg thuis is bij haar kinderen. Van een man vraagt ze zich dat niet af. Mocht dat een man zijn die enkel alleen op zondag het vlees komt snijden, dan is dat blijkbaar toch een goede vader…

  Like

 2. Kan zo in de krant,,,,,en om je nog een duw, de “” verkeerde kant” op te geven,,,
  luister naar Gods Song van Randy Newman,,,,maar ik denk dat die al kent
  als vrouw van de wereld………

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.