Ik ben je conciërge niet

Ik zeg het heel vaak en ik denk dat mijn moeder het altijd zei: ‘Ik ben geen wandelend woordenboek.’ Van haar heb ik ook de uitspraak ‘Ik ben geen uithangbord’ als je iemand de pot pindakaas aanreikt die maar niet wordt aangenomen. En uiteindelijk zijn het vooral moeders die de hele dag bezig zijn dingen aan hun kinderen over te dragen en dat proberen te doen door te zeggen wat zij niet zijn/doen en wat de kinderen dus maar zelf moeten oplossen. Mijn zoon heeft hier ook een alomvattend begrip voor gevonden: de conciërge. Hij kwam zelf met het idee, ik zei altijd ‘Ik ben je hulpje niet’, dat werd ‘ik ben je butler niet’, dat kende hij blijkbaar van film/televisie/strips en nu roep ik regelmatig ‘Ik ben je conciërge niet’, want de schoolconciërge is toch wel het beste manusje-van-allemaal.

Maar tegen mijn zoon zeg ik niet: ik ben geen wandelend woordenboek. Dat zeg ik tegen mijn leerlingen. Mijn zoon die midden in een strip zit of de krant (?) hoeft nog niet alles zelf op te zoeken. Dus heb ik hem deze week de definitie gegeven van: politiek – en daarna politiek correct, waarop ik zei dat zo’n krantenartikel misschien toch een beetje moeilijk was – vondeling, beurs (portemonnee), kroeg (die wist m’n dochter wel, heel gek) en uitbrander, om maar eens wat te noemen. Hij las een Suske & Wiske die over de ‘Wereldoorlog’ ging, waarop ik zei ‘Eerste of Tweede?’ dus nu weet hij ook de jaartallen.

M’n dochter leert deze week ook woorden: bij de minidisco, waar ze elk liedje mee wil kunnen zingen en dan wil ze alles ook nog eens begrijpen. Left, right, doe maar mee met je dance instructor, gelukkig heb ik zoveel Engels ook nog wel paraat.

En anders, zeggen ze, zoek je het toch op op je telefoon? Ze hebben natuurlijk gelijk. Iedereen is een wandelend woordenboek tegenwoordig, een wandelende smartphone, een wandelend manusje-van-alles, want alles kan. Dus: heeft iemand nog een app voor veters leren strikken, leren drijven, handen wassen na het plassen en seksuele voorlichting? Hebben we dat ook weer geregeld.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.