Jamie Olivers kerstidealen

Oh Jamie toch. Je hebt ons jarenlang geïndoctrineerd met je mooie voedselpraatjes, met je vis vers van de afslag, jouw jonge frisse hoofd op de foto bij de kwaliteitsslager of in een Siciliaans citroenenveld, met de simpele boodschap: ‘groenten moet je voelen en ruiken en alles wat vers is smaakt goed met wat olijfolie, peper en zout’, je hebt ons verleid en opgeleid met alles wat fresh, easy, good looking & yummie is. Kinderen moesten weer leren wat een aubergine is – ja terecht! Koken is leuk, gezellig in de keuken voor het ultieme vriendenmaal – ja inderdaad! Je kunt zelf sla laten groeien, al heb je alleen een balkon! Dat is Jamie, the naked chef, zonder extra toevoegingen, terug naar de basis,terug naar de pub waarin jij zelf grootgebracht werd, met authentiek volksvoer en juist daar: met liefde voor eten. We vraten je adviezen. Pesto komt niet uit een potje. Je dekt de tafel met een mix aan serviezen, raap het maar bij elkaar. Iedereen kan artisjokken snijden (eh.. aan deze heb ik altijd al getwijfeld).

Maar nu Jamie, wat doe je nou? Je hebt je ziel verkocht aan Ahold. Je vertelt ons hoe we kruidige pompoen moeten klaarmaken, maar verkoopt die ook kantenklaar bij de Appie. En gezellig allemaal serviezen bij elkaar? Maar waarom kunnen we dan een heel servies van jou bestellen? En een snijplank, olie- en azijnstelletje, waarom alles strak gestyled en in de Bonus? ahjamie

Wel kinderen, dit is liefde voor koken: je gaat naar de AH, je pleurt de inhoud van het bakkie in een ovenschaal en dan pak je zo’n Jamie-dipsausje erbij, Jamie-servies op tafel en klaar. En jullie zullen het allemaal met liefde vreten, want het is wel van Jamie Oliver. Fresh, easy, yummie & good looking.

Ergens heb je je idealen laten liggen. Was het bij je trip naar Amerika, waar liefde in hoeveelheden gemeten wordt? Was het in de Engelse schoolkeukens, waar de mashed potatoes niet te onderscheiden zijn van purschuim? Vond je dat de Fast Food Mums die je belachelijk maakte, die elke dag een kantenklaar-maaltijd in de magnetron zetten, misschien wel gelijk hadden? Toen iedereen begon te zeuren dat je maaltijden in 30 minuten eigenlijk anderhalf uur voorbereidingstijd kosten? Was het toen je kuikens liet stikken op tv, is het omdat je ontdekt hebt dat je de wereld niet kunt veranderen?

Of was het toen Ahold met een mooi bedrag over de brug kwam?


Een reactie op “Jamie Olivers kerstidealen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.