De pony van de First Lady

Ergens in de volgende eeuw of later zal er ooit een eerste Amerikaanse president of First Lady zijn met een afro. Tot die tijd ontstaan er al rellen als de First Lady een pony laat knippen.

Ik dacht aan de docu Good Hair van Chris Rock. ‘If your hair is relaxed, white people are relaxed.’ Relaxer, het chemische goedje waarmee je van kroeshaar glad haar maakt, is superchemisch. Giftig. Niet goed voor de hoofdhuid. Niet gezond om in te ademen. En als het in je ogen komt, kun je er blind van worden. En je moet het heel vaak doen, wekelijks minimaal, en dan mag het niet nat worden, en… dan is het nog niet goed genoeg want bij RTL zei een verslaggever dat Michelle leuk haar had, maar dat Beyoncé toch de mooiste haren had. Dat kennen we ook al uit Good Hair: hoe blonder, hoe mooier.

Nu vind ik Michelle een tof wijf, maar als ik Michelle was, dan zou ik een afro laten groeien. Op haar positie hoeft ze toch niet de mythe in stand te houden dat je vrouwelijkheid wordt gemeten in het aantal uren bij de kapper? Wat is dit dan, een statussymbool, hoe gladder je haar, hoe meer status? Een fashion statement – de coupe van Naomi Campbell en Rihanna? Komt ze volgend jaar met een mohawk? En waarom die dochters ook, vanaf welke leeftijd moet dat ineens, willen die meisjes dat zoals ze make-up en oorbellen willen, is het een geheime initiatie, zouden ze cadeautjes hebben gekregen na de eerste keer?

Voor mannen is er een efficiëntere manier om aan deze bedenkelijke schoonheidsidealen te voldoen. Wil je lijken op de blanke, oude mannen die in Europa de dienst uitmaken, dan heb je genoeg aan een tondeuse. Zie Barack.

 


Een reactie op “De pony van de First Lady

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.