Lekker ding kan schrijven

Recensenten hebben een duidelijke voorkeur voor het werk van mannelijke schrijvers. Uit een telling van Opzij blijkt dat slechts iets meer dan een kwart van de recensies gewijd is aan een boek van een vrouw. De Opzij Literatuurprijs is nog lang niet overbodig.

(…)

Als Libelle een boek aanprijst, wordt het al snel gezien als damesliteratuur (lees: behorend tot het lage cultuurgoed), schrijft filosoof Jannah Loontjes in Mijn leven is mooier dan literatuur. En voor onderwerpkeuze geldt iets soortgelijks. ‘Waar de Libris-jury het ene jaar durft te klagen over de vrouwen die alleen maar schrijven over relaties en persoonlijke wissewasjes (2007),’ blogde Michelle van Dijk onlangs, ‘kennen ze in 2010 de prijs toe aan Bernard Dewulf, en het juryrapport begint zo: “Je moet het maar durven. Schrijven over het aller, allergewoonste, dat tegelijkertijd het meest dierbare is: je eigen kinderen.”’

Opzij Literatuurprijs 2013

Lees het hele stuk hier of koop het speciale literatuurnummer (inclusief exclusief interview met Opzij Literatuurprijswinnaar Manon Uphoff).

Lees mijn blogs over dit onderwerp hier en hier.


Een reactie op “Lekker ding kan schrijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.