Verhalenserie: FIJNGEDRUKT

Programma GDMW

Voor mijn optreden op GDMW Den Bosch moest ik een filmpje opnemen. Dat bracht natuurlijk allerlei problemen met zich mee. 1. Haar en make-up; 2. Een goede camera; 3. Waar filmen? en 4. Wat moet je dan zeggen? Maar uiteindelijk gaat het alleen om 4, want WAT ga ik daar eigenlijk doen? (Zie programmaschema hierboven, een ervaren festivalbezoeker ziet dat je mij tussen Nico Dijkshoorn en Arjen Lubach kunt bekijken/beluisteren als je vlot van zaal naar zaal huppelt, of blijf toch in de clubzaal, want wij hebben de echt leuke mensen.)

Sinds een paar maanden schrijf ik voor elk optreden een nieuw verhaal, dat ik dan ook direct online publiceer als ‘Vers verhaal’. De verhalen horen bij elkaar, niet als in een vervolgserie, maar wel doordat ze thematisch met elkaar verbonden zijn. Soms komt een personage uit verhaal A terug in verhaal B.

Het thema is de menselijke maalstroom, de sleur van het leven en hoe mensen worstelen om daarin overeind te blijven. Doe je dat door met de stroom mee te bewegen of juist door tegen de stroom in te gaan? Méér dan een symbool in de verhalen is de ‘human crush’, in mijn vertaling een ‘menselijke stamppot’, hoewel ik het geen correcte vertaling vind. Denk aan de Love Parade, 2010. Of aan de pelgrimgangers die fijngedrukt worden bij de hadj, 1426 doden in 1990.

FIJNGEDRUKT – dat is nu de werktitel geworden. Het woord geeft je wat ongemak – het is immers niet fijn om fijngedrukt te worden, of we dat nu letterlijk of figuurlijk beschouwen. Het is het leven fijngedrukt in een serie verhalen. Het is de mens fijngedrukt tussen de ideeën van andere mensen, wie durft nog tegen de massa in te gaan? Het zijn verhalen die ik bij gelegenheden ook in een fijne druk zal laten verschijnen, in ieder geval bij GDMW Den Bosch – in een beperkte oplage, voor de echte fans. Dus: mis het niet, 11 mei, Den Bosch.

Dit kon ik ook in een filmpje vertellen. Ik probeerde eerst mijn kinderen als stroman in te zetten, maar daarmee werd het filmpje twee keer zo lang. Dat was jammer, want mijn kinderen scoren altijd megahoog op ‘cuteness’ – en dat werkt voor alles. Het officiële filmpje is nog niet online, maar ik geef jullie dan wel deze vast.

Ze is zes, ze zegt niets, maar ze heeft het GDMW-shirt. ‘Mama, wat betekent daden?’ vroeg ze.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.