Naar rato

Stelling: als Romeo niet zo had staan dweilen onder dat balkon bij Julia, hadden ze allebei een stuk langer geleefd.

Of:

Stelling: anno 2013 had Julia – onder druk gezet door haar familie – Romeo aangeklaagd wegens stalking.

Mooi thema hè, vechten voor de liefde. Stalking. Asha ten Broeke schrijft dat ‘Henk Mees’ anders beoordeeld zou worden dan Heleen Mees nu overkomt. Een stalkende man is een van de velen. Een stalkende vrouw is slachtoffer, hoer of gek.

Ik geef haar gelijk, maar het is (helaas) niets nieuws. Vrouwen worden geacht de bloemetjes alleen in letterlijke zin buiten te zetten. Het duurt nog vijftig jaar voordat dat wat gewoner wordt. Want in de vele bekende (seks)schandalen van de afgelopen jaren, kwamen vrouwen er nooit goed vanaf (lees hier wat ik er eerder over schreef). In vrijwel alle voorbeelden die we kennen, inclusief de affaire die Mees beleefde, had de man een hogere positie, in welke zin dan ook. Ik vind de zaak-Mees en de verslaggeving daarvan dan ook niet echt verrassend, maar we zien wéér gebeuren dat een overspelige man in hogere positie vrijuit gaat. Daar wringt iets. Als we dan al moeten oordelen over privézaken, dan wel alle zeiktweets gelijkelijk of naar rato verdelen over alle betrokkenen.

(‘Trouw in je eigen nest,’ zei die man in de kroeg nog.)

Stelling: de Lewinsky-affaire is aanzienlijk beter geweest voor de carrière van Bill Clinton dan voor die van Monica Lewinsky, die op haar 22e al een stage en baan in het Witte Huis wist te krijgen, maar na de hele affaire handtassen ging verkopen.

Allemaal waar en allemaal afkeurenswaardig. Maar ja. En: maar toch. Je zou er een mooi boek over kunnen schrijven.

Stelling: wie nooit waanzinnig heeft liefgehad, heeft niet geleefd.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.