Reclametaal

Als het crisis is in de reclame, bezuinigen we eerst op de copywriters.

Oké, misschien moet je niet te veel verwachten van een sportschool. Maar als ik tijdens het hardlopen of fietsen een half uur lang tig posters met dezelfde schreeuwende teksten voor me zie, dansen de woorden door m’n hoofd. Deze woorden:

Fit for free

BRENG EEN NIEUW LID AAN

Een crème breng je aan. Een maskertje. Haarverf. Vaginale antischimmelcrème. Je brengt iets aan op je lichaam, dus. En als je aan een lichaam denkt en je denkt aan een lid…? Een nieuw lid zelfs? Wow. Zelf een nieuw lid aanbrengen. Ik zou zeggen: doe maar op m’n voorhoofd dan. Science fiction in de plastische chirurgie. Let op, als het je lukt, krijg je een speakerbox.

Ook in de sportschool: de persoonlijke coach sluit aan op je persoonlijke wensen. Iew. Ik hoop dat zijn programma bij mijn wensen aansluit, niet hijzelf. Het was toch een fitnesscentrum, niet de rent-a-gigolo?

De Tena-witch

Nee, dan deze. Meisjes uit de jaren negentig – zoals ik – hebben allemaal meegezongen met Meredith Brooks: I’m a bitch, I’m a lover, I’m a child, I’m a mother, I’m a sinner, I’m a saint… vonden we leuk omdat het begon met ‘I hate the world today’ en het refrein met ‘I’m a bitch’, eerlijk is eerlijk. De titel is bitch (op Youtube: b.i.t.c.h. zoeken, want zoekmachines houden niet van bitches). Lekker nummer toch.

 

En dan hoor je op tv (ik kijk nooit reclame, ik hoor alleen de muziek en voiceovers) dit:

 

Volgens dit Viva-forum is deze versie: ‘I’m a witch, I’m a lover, I’m a child, I’m a mother’ van Janne Schra. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen (kon het origineel zo gauw niet vinden), maar dat doet er niet toe. Ik vind dat de Tena-reclamemakers gewoon het lef hadden moeten hebben om de Brooks-bitch-versie over een reclame heen te zetten. Jazeker, ook incontinente dames kunnen bitches zijn. En: een witch is iets heel anders dan een bitch. Een heks is anno nu een spirituele zweefteef en anno vroeger een wijze vrouw die door de samenleving niet begrepen werd en dan maar op de brandstapel moest. Dat is iets anders dan een bitch. De bitch kunnen we weliswaar opvatten als een zeer negatieve kwalificatie van de vrouw (kutwijf), maar als je het over jezelf zegt, maak je er een geuzennaam van. Ik ben een bitch, met mij valt niet te spotten, is iets anders dan: ik dans in een cirkel in het maanlicht met een Tena-kussentje in m’n onderbroek.

Crisis.


Een reactie op “Reclametaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.