Ach, was ik maar

Ach, was ik maar een onderzoeker. Dan kon ik alle suffe vragen die in mijn hoofd opkomen en die ik zonder schroom op Twitter deponeer, omschrijven tot een projectaanvraag bij het subsidiepotje van Zus en Zo en dan kon ik voor moeilijke vragen geld vangen in plaats van nul op rekest.

Zo las ik vandaag het volgende: Verliefde mannen lopen langzamer.

20131024_132957
Bron: Volkskrant. Zie ook Metro online.

En ik vraag me dus af:

  • Lopen mannen alleen trager, of lopen vrouwen ook sneller?
  • En passen mannen en vrouwen zich dan in gelijke mate aan, of moet hier nog iets geëmancipeerd worden?
  • Of wordt de mate van versnelling dan wel vertraging niet alleen veroorzaakt door sekse, maar ook door de mate van verliefdheid? Oftewel: gaat een man nóg langzamer lopen als hij hééééél erg verliefd is?
  • Of hangt de mate van vertraging samen met de hoeveelheid testosteron in het mannenlichaam? En is het dan: hoe mannelijker, hoe langzamer (type player) of hoe mannelijker, hoe sneller (want de man loopt van nature harder, dus dat is mannelijk)?
  • En hangt de mate van versnelling van de vrouw (zo die er is) wellicht samen met haar cyclus, gaat een vrouw harder lopen als ze ovuleert?
  • En hoe verandert dit in de loop der jaren? Passen mannen zich nog steeds aan als ze al jaren getrouwd zijn?
  • Zijn de gegevens ook nader te analyseren op opleidingsniveau? Een hoger opgeleide man zal zich wellicht meer aanpassen, want hij is geëmancipeerder, of hij past zich minder aan, want hij verwacht dat de (hoogopgeleide) vrouw haar eigen boontjes dopt en dus altijd een stapje harder loopt? NB: Als hier iets uitkomt, graag ook meenemen wat er gebeurt bij de downdaters.
  • Kan een vrouw de liefde van een man herkennen in zijn loopje?
  • Kun je zo ook zien dat je man/vrouw vreemdgaat, als hij/zij alleen al met een ander loopt?
  • Komt het voor dat mannen hun looptempo faken? Komt het voor dat vrouwen hun looptempo faken? Ik bedoel een aanpassing van het looptempo zodat je verliefd en geïnteresseerd lijkt, gewoon om de ander te pleasen en nog eens het bed in te krijgen. Wie doet het meer, de man of de vrouw?
  • Is het aanpassen van het tempo door de man een indicatie voor een goede relatie, ja of nee?

Tot zover. Meer suggesties zijn welkom in de reacties. Wie wil er immers geen onderzoeker zijn?


5 reacties op ‘Ach, was ik maar

  1. Youri, mijn blog is niet altijd zó serieus. De vragen die ik stel, worden inderdaad opgeroepen door de media. Ze kiezen ervoor om wel bericht te doen van een onderzoek, maar zo kort dat het belachelijk wordt. Voor mij is het verschil tussen wetenschap en journalistiek dus wel duidelijk, zoals het mij ook duidelijk is dat deze korte berichten ertoe leiden dat mensen denken dat wetenschap niet de moeite (het geld! waard is). Ik denk daar zelf heel anders over.

    Like

  2. Het is denk ik essentieel wetenschap en journalistiek hier uit elkaar te houden. Meestal zijn dergelijke resultaten onderdeel van een veel groter onderzoek, waar dit een deelresultaat (toevallig of bewust) van kan zijn. Dat de journalistiek dit zo oppikt, dit zo bericht en dat er een artikel over dit fenomeen in PLoS One verschijnt, wil nog niet zeggen dat de onderzoeker het met de intentie van het resultaat heeft onderzocht.
    Zo is het artikel over het universeel gebruik van het woordje ‘hè’ dat onlangs in de media verscheen, onderdeel van een groter onderzoek naar hoe misverstanden in verschillenden talen opgelost worden. Het onderzoek naar misverstanden is natuurlijk veel beter te motiveren dan onderzoek naar het woordje ‘hè’. Je moet de motivatie van onderzoekers dan ook niet omdraaien – en het op deze manier ridiculiseren is zelf nogal belachelijk.

    De schuld daarvan ligt, zoals gebruikelijk, bij de media.

    Like

  3. Als ik alleen loop, heb ik vaak haast en loop ik heel snel, sneller dan bijvoorbeeld een mannelijke collega die dezelfde trein probeert te halen. Die kan mij dan niet bijhouden… maar als ik samen met m’n vriend loop, hebben we meestal geen haast en moet hij zijn pas altijd inhouden, omdat ik toch langzamer loop. De mate van haast bepaalt mijn looptempo… Dit zouden ze als factor mee moeten nemen in een onderzoek!

    Like

  4. Ooit liep een geliefde langzamer dan ik. Het hield geen stand. Ik wilde wereld verkennen, hij vond het leven goed zoals het was. Wellicht kan de diepere betekenis van het verschil in loop door een filosoof onderzocht worden…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.