Fait accompli: de boekhandel anno 2014

De toekomst van boek en boekhandel is niet zo makkelijk te voorspellen. Bekijk dit nieuwe boek eens, ik heb het deze week gekocht:

20140223_192725

20140223_192744

20140223_192906

Het is een feit, ik heb een e-reader gekocht. Ik zal zeker papieren boeken blijven kopen, deze is voor op reis, maar wie weet hoe lang ik er zo over blijf denken. Ik lijk zelfs een beetje traag te zijn, want blijkbaar lezen al zoveel mensen digitaal én illegaal dat er een actie nodig was: Ik lees legaal. Er was discussie over een soort ‘Spotify voor boeken‘, en ondertussen ging Polare treurig ten onder en likete ik de Facebook-pagina ‘Donner moet blijven‘.

Ja, Donner. Een echte Rotterdammer verlangt nog altijd terug naar de tijd dat Donner een verdiepinkje minder had, want de Albert Heijn zat eronder. Er stond een poffertjeskraam voor de deur. Het Binnenwegplein was onze favoriete hangout in die tijd. Dat was voordat de Mediamarkt zich aan dit plein vestigde, voordat de Bagels & Beans koffie ging schenken ín de Donner, toen de ‘Rechthoeken’ van George Rickey nog zachtjes wiebelden in de wind. Ik wil er niet sentimenteel over doen, want deze discussie hebben we bijvoorbeeld ook met passie gevoerd: dat zaken als Donner/Polare het einde betekenen voor de betere, kleine boekhandel. En nu vinden we met passie dat Donner in stand gehouden moet worden.

Maar Donner is een winkel. Ik zie niemand actie voeren voor Siebel; en wie hielp Schoenenreus toen het tij daar tegenzat? Om maar niet te spreken over de ECI, dat is ook een boekenclub hoor, maar niemand die daar een Facebook-pagina voor inricht.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil dat Donner blijft, maar het risico is van de ondernemer, niet van het volk. Ik heb er ook een hekel aan als voetbalclubs worden gered van ‘faillissement’ met overheidsgeld. En het volk koopt blijkbaar e-readers bij de Mediamarkt en leest daarop (soms of vaak) illegale downloads. Wat zijn dan de kansen voor de toekomst? Wat mij betreft moeten we eerst af van valse sentimenten: Donner MOET niet per se behouden blijven in de huidige vorm of in de jaren negentig-versie. Het zou zomaar nodig kunnen zijn om een volledige verdieping aan de Bagels & Beans te geven, of aan de AH to go. Liever zie ik een grote leeszaal met podium, maar misschien ben ik een van de weinigen. Misschien een afdeling waar je je downloads haalt, sneller dan Bol.com. Want zie je, dat weet ik nu ik een e-reader heb: de software verwijst je direct door naar Bol.com… Dat moet toch anders kunnen. Ik hoop dat het Donner lukt die concurrentie aan te gaan. Dat is wat er moet gebeuren. Je kunt van lezers niet verwachten dat zij de markt nu ten gunste van de boekhandels gaan veranderen.

De toekomst van het boek is niet zo simpel te plannen. Dit was deel 1 van ‘de boekhandel anno 2014’.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.