De vaste boekenprijs

Ik bracht mijn vakantie door in New York. Natuurlijk bezocht ik er enkele boekhandels, waaronder de Strands Book Store, bekend sinds forever. Daarover later meer, ik zal mijn ideeën over een aantal blogs verdelen. Ik was immers bezig met de serie ‘De boekhandel anno 2014‘ en dan kun je niet voorbijgaan aan zulke succesvolle winkels.

Maar nu het eerste en duidelijkste punt. Ik zag bij Strands o.a. dit boek liggen: Reborn, de dagboeken van Susan Sontag. Het boek lag er voor $ 5,95 (nieuw!). Dus in euro’s zijn de dagboeken van Susan Sontag: €4,31. En bij ons?

20140227_140725

Bij ons is dit boek (paperback, nieuw) ook verkrijgbaar, vanaf € 15,-. Dat is meer dan drie keer zoveel. Meer dan drie keer zoveel voor hetzelfde boek!

Ik ken de discussie, de voors en tegens van de vaste boekenprijs, maar zo simpel is het: de vaste boekenprijs moet weg. Boeken zijn bij ons een luxe product en dat moeten boeken niet zijn. Je wil een boekenwinkel uitlopen met je handen vol, niet met één cadeautje voor je jarige moeder. Ik wil dat iedereen in een boekhandel komt en geloof me, dat is nu niet zo. Het maakt me niet uit wie er minder geld gaat verdienen als we dit systeem op de schop gooien: er gaat meer gekocht worden.

De boekhandel anno 2014

Aflevering 1: Ik heb een e-reader gekocht!

Aflevering 2: Totaalboekhandel Donner


6 reacties op ‘De vaste boekenprijs

 1. En toch vind ik dat je hier appels met peren vergelijkt.

  Een big mac kost in New York $3,99. Toch verwacht ik niet dat ze in Nederland €2,89 kosten.
  Dat heeft te maken met het feit dat je in New York bijvoorbeeld geen sales tax betaald op eten, en in Nederland betaal je 6% btw. Door lagere lonen en lagere inkomstenbelastingen ben je in Amerika al snel goedkoper uit.

  Like

 2. Dat snap ik, maar het gaat mij dus om dit verschil: als ik met € 20,- een Nederlandse boekwinkel binnenloop, kan ik één boek kopen. In Amerika zijn dat er vier of vijf. En deze winkel is al een succes sinds 1927, dus blijkbaar is het genoeg.

  Like

 3. €4,31 is wel een beetje laag. Je vergeet dat het boek eerst verzonden moet worden, en dat kost toch echt geld.
  Als je dat boek bij Amazon besteld betaal je $6,00 en $7,98 aan verzendkosten voor een totaal van $13,98. Dat is €10,12.
  Nou neem ik aan dat boekwinkels op die kosten besparen door in bulk te kopen, maar dan komt er weer 6% btw en inklaringskosten bovenop. En dan moeten ze er ook nog aan verdienen, dus dan gaat de prijs nog wat omhoog.
  Als laatste is er nog een risico dat een boek niet verkocht wordt en in de uitverkoop terecht komt. Dat kost ook weer geld, en om dat verlies op te vangen gaat de prijs weer een beetje omhoog.

  Maar je kan natuurlijk dat boek natuurlijk ook gewoon bij Amazon bestellen voor €10,12. Als je er niet teveel tegelijk besteld betaal je nog iets minder aan verzendkosten, en je hoeft geen BTW en inklaringskosten te betalen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.