Wetsvoorstel Cultuurbehoud

Ik heb er de hele nacht aan zitten schrijven, maar nu is het eindelijk af: het wetsvoorstel Cultuurbehoud. Het is een concept-versie, dus aanvullingen en reacties zijn welkom. Hier is-ie dan:

Wij, Willem-Alexander, bij de Gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. (…) hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

Artikel 1

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

(Oh, dit staat al in de grondwet. Nou ja, het is een reminder waard.)

Artikel 2

Gemeenten en landelijke overheden moeten toezien op de naleving van artikel 1 en mogen geen discriminerende wetten of regels bedenken of uitvoeren. Wie discriminatie meldt, krijgt een beloning. Wie discrimineert, een straf.

Al jaren worden mensen die zich in de media uitspreken over het gevoel gediscrimineerd te worden, gehoond en weggelachen. Je kunt niet discussiëren over kwetsbaarheid. Ik kan er zo boos om worden. Het is te belachelijk voor woorden.

Artikel 3

Verplichte opleiding voor Kamerleden: ken je geschiedenis, een beetje filosofie en literatuur, want als we Sinterklaasliedjes gaan beschermen, mogen alle bibliotheken dan ook een zakje extra geld krijgen voor literatuurbehoud? Mag iemand Wilders uitleggen dat hij niet bepaalt wat mensen zingen? Dat roepen dat iets een kinderfeest, geen argument is? Kinderen worden immers door hun ouders opgevoed – wie is onschuldig? Bepalen wat mensen in hun vrije tijd doen en beleven en of zij zich daar prettig bij voelen, dat is een kenmerk van een dictatuur. Misschien een rijtje stichtelijke films en documentaires toevoegen aan dit artikel.

Cultuur is beweging. Get over it, Geert.

Artikel 4

Cultuur kun je dus ook niet bij wet vastleggen, maar als het dan toch moet, dan wil ik deze drie kernwaarden van de Nederlandse cultuur vastleggen: vrijheid, gelijkheid, tolerantie. Ja, iedereen mag zeggen wat hij wil, ook Geert Wilders en ik kan hem dan vol respect een domme oelewapper noemen, maar dan zijn we nog steeds gelijk aan elkaar. Ik wil gelijkheid in onderwijs, gelijkheid op straat, gelijkheid op de werkvloer. Nederland is een melting pot. Ik wil dat we tolerant zijn voor andere culturen, zoals we waren, zoals nog veel mensen zijn. Ik wil dat dát de norm is.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.