Copycatfight

De eetclub

Saskia Noort vond dat ideeën uit haar boek De Eetclub schaamteloos waren gekopieerd door Liselotte Stavorinus. Noort verloor vandaag de rechtszaak hierover.

De uitgever van Stavorinus liet weten: “De elementen waar Noort een beroep op deed waren bijna allemaal clichés. Als de rechter anders had geoordeeld dan zou het voor iedere uitgever onmogelijk worden nog een boek uit te geven.”

Welke clichés waren dat dan? Volgens nu.nl waren de gekopieerde elementen: ‘het decor (een chic dorp) en de hoofdpersoon die stiekem seks heeft met een foute man’. Inderdaad, een foute man in een chic dorp is niet origineel genoeg om überhaupt als intellectueel eigendom door Noort geclaimd te kunnen worden, zou je kunnen zeggen. Goed om te weten.

Het tegenovergestelde maakt de literatuur: originaliteit, een gebrek aan clichés, een gebrek aan voorspelbaarheid – waarbij nog altijd foute mannen en chique dorpen het verhaal kunnen maken, als er maar niet te vaak harten in kelen bonken, bijvoorbeeld. Als je dan naar andere schrijvers verwijst, noemen we dat intertekstualiteit en dan kun je zeggen dat de aanklagers eenvoudigweg te weinig literaire kennis hebben…

Lees ook Copycatfight 2.

Vind je m’n blog leuk? Zou je meer willen lezen? Geef me een duimpje op deze pagina.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.