Schrijvers op school

Door de polemiek over literatuuronderwijs (klik en lees nog eens) raakten we op Twitter verzeild in een discussie over schrijvers op school. Zonder dat ik ook maar een moment twijfelde aan het nut van een schrijversbezoek, wilde ik wel graag kwijt dat zo’n schrijversbezoek vaak te duur is.

Schrijvers op school

 

Als een schrijver op school op bezoek komt, hanteert hij/zij inderdaad niet de tarieven van Bill Clinton bij een businessclub. Men gaat meestal uit van de tarieven van SSS: Schrijvers School Samenleving. Het beginbedrag is € 190,- voor niet-commerciële instellingen, exclusief reiskosten etc. We hebben het dan over een bezoek van maximaal twee uur en, nogmaals, over een beginbedrag, want veel schrijvers vragen toch wel een iets hoger bedrag, bijvoorbeeld € 400,-. En laat ik helder zijn, ik vind het prima, logisch, terecht dat een schrijver dat vraagt voor een schoolbezoek. Maar ik kan van dat geld ook met de klas naar een museum, filmhuis, dierentuin, dans- rap-, graffiti- of poëzieworkshop. Ik kan ook voor alle leerlingen een boek kopen in plaats van één schrijver één uur laten praten en ja, op sommige scholen is dat effectiever voor de leesbevordering. Op mijn vorige school kwamen columnisten op bezoek, leerlingen kregen daar een geweldige schrijfles van, maar dan volgt er dat jaar niet ook nog een literair bezoek. En ik beslis niet alleen over zulke uitgaven, een leraar geschiedenis of economie kan ook zo z’n wensen hebben.

Stel, ik kies wél voor de schrijver, dan is er dus altijd de kans dat er geen geld (meer) is, want het geld voor (cultuur)uitjes is een pot geld van de hele school. Ik vertel dit niet om de zure, zuinige docent uit te hangen: het is heel handig als schrijvers en docenten weten dat het zo werkt, want je kunt er ook je voordeel mee doen. Maak een gericht aanbod voor scholen en bied dat aan in samenwerking met de SSS en onder de ‘Cultuurkaart’. Scholen hebben hier budget voor, maar de meeste activiteiten worden al in het begin van het jaar gepland. Maak het de docent een stukje makkelijker, spam ‘m met reclame voor de allerleukste literatuurlessen voordat het nieuwe schooljaar echt begint, geef er een naam en thema aan, verwerk er een opdracht in – dan past het ook nog in het lesprogramma, en niemand zal nog ‘nee’ durven zeggen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.