Schrijfdogma’s – inleiding

Deze zomer las ik veel en nu zal ik weer iets nieuws gaan schrijven. Eerst probeer ik te formuleren hoe/waarom/wat ik ga doen.

Uitgevers of lezers vragen me vaak wat ik wil vertellen en waarom. ‘Wat is de noodzaak? Waarom wil je dit verhaal schrijven?’

Maar weet de lezer wat de noodzaak van het lezen is? En is een boek dan mislukt als het niet in die noodzaak voorziet? ‘Ik lees om nergens anders aan te denken, even ontsnappen.’ Wat als het boek dat hij oppakte hem juist een spiegel voorhoudt? Wat als iemand in plaats van het gezochte engagement vooral identificatie met de smoorverliefde hoofdpersoon van een roman beleeft? Evengoed kan een schrijver bij een lezer doelen bereiken die hij nooit voor ogen had. Wat zegt dat over de noodzaak van zijn werk?

Maar ik zal de vraag beantwoorden. Deze week, in vijf delen, in vijf schrijfdogma’s. Ik schrijf omdat…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.