MOE

Toen mijn kinderen nog een leeftijd hadden die in maanden wordt aangeduid en ik nog parttime werkte omdat ik fulltime moe was, ik bedoel moeder, las ik regelmatig vrouwenbladen die de lezer op enthousiaste en helemaal niet betuttelende toon vertellen hoe je dat doet, moeder zijn en carrièrevrouw en oh ja, lekker wijf of trouwe echtgenote, ik weet het niet meer precies want ik slaagde ook niet volledig in dit drie-slagen-in-de-rondtemodel. Maar dat geeft niet. Nu werk ik fulltime en ben ik nog ambitieuzer, ik ben ook nog feller feminist, denk ik, maar die bladen lees ik bijna nooit meer. 

En dit is waarom. Ik rommelde in mijn archief met knipsels en kwam daar wat koppen uit die bladen tegen. En hoe meer je daarvan ziet, hoe ongelukkiger je wordt. 

Hoe kan het dat ik acht jaar later nog dezelfde kwesties op Twitter of in de krant zie? En waarom moeten vrouwen steeds in allerlei hokjes geduwd worden? Nou, ik zie er een verband tussen. Zolang we blijven praten over ploeteren, papadag en pretbaantjes, komt er van ambities en emancipatie niets terecht. Die tijdschriften bevestigen alleen maar de bekende stereotypen. Je zou er moe van worden. 

Natuurlijk, wetten (verlof, discriminatie tijdens de zwangerschap) en voorzieningen (kinderopvang) moeten goed geregeld zijn en over de ernstige vrouwenzaken (armoede, mishandeling) mag je dus nooit stoppen te praten. Maar laten we stoppen met de luxepraatjes die geen ander effect hebben dan een stereotiepe kijk op onszelf en anderen, met zinloze oordelen en schuldgevoel als gezinsvoordeeltje erbij inbegrepen.


Een reactie op “MOE

  1. Eens. In sommige culturen lijkt chronisch moe zijn de norm. Je doet het gewoon, afhankelijk zijn of je handje ophouden is geen optie en iets daartussen bestaat niet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.