De Feyenoord City Deal

Over acht maanden worden ze geboren: de schaalbaby’s. Ze heten Gio of Giovanna, een paar meisjes krijgen de voornaam Vilhena, in Hillegersberg kiezen de ouders toch voor Dirk. Onschuldig kruipen ze een half jaar later rond in rood-witte rompertjes: Made in de Hofpleinfontein. En later als ze groot zijn, gaan ze niet meer naar de Kuip: ze gaan naar Feyenoord City.

Mooi toch. Ik wil graag in een mooi toekomstplaatje geloven. Ik wil geloven dat Rotterdam het beste en mooiste voetbal heeft, dat mijn stad de beste en mooiste sportstad is en dat het de moeite waard is om 100 miljoen euro te investeren in de huisvesting van één sport, één club*. Maar je raadt het al: ik geloof het niet.

100 miljoen, voor de huisvesting van één sportclub. Er zijn scholen die geen eigen gymzaal hebben. Er zijn basisscholen die geen afgestudeerde sportleraar hebben. En mag ik iedereen eraan herinneren dat die 100 miljoen naar de thuisbasis gaat van een club waar uitsluitend mannen spelen? Waar Aboutaleb bij het schaalfeestje nog trots stond te vertellen dat Rotterdam drie eredivisieclubs telt, had hij zich eigenlijk diep moeten schamen. Die schaal is van ons allemaal? Echt niet.

Toch zie ik een kans voor de gemeente en voor ons Cluppie. Die kans noem ik de Feyenoord City Deal. Deze deal is niet alleen goed voor Feyenoord, maar ook voor de City. Het is heel simpel: gemeenschapsgeld mag alleen naar zulke grootse en risicovolle bouwprojecten gaan als er óók maatschappelijk geïnvesteerd wordt, in de breedte. Ik wil gelijke kansen: goed bewegingsonderwijs en emancipatie in de sport voor iedereen in Rotterdam. Oftewel: Feyenoord City wordt alleen gebouwd als de gemeente voor elke school voorziet in een (altijd beschikbare) gymzaal met een bevoegde sportleraar én als Feyenoord een vrouwenteam start.

Beste gemeenteraad, beste Feyenoord-bestuurders, ik daag jullie uit, denk groter, denk aan de toekomst: heb het lef om na een ‘ja’ tegen Feyenoord City ook een ‘ja’ tegen deze deal te zeggen.

 

*Ja, in het plan van Feyenoord City hebben ook andere sportclubs een plek – en winkels, en woningen. De gemeente betaalt in totaal 135 miljoen mee aan een project van 1,5 miljard euro. Er ontstaat een nieuw stadsdeel vol sportvoorzieningen. De 100 miljoen waarnaar ik verwijs, gaat alleen naar het nieuwe Feyenoordstadion: 60 miljoen voor de financiering van de grond, 40 miljoen aan aandelen in het stadion.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.