Darko – Hoe het begint

Ik las twee keer het begin van Darko’s lessen voor. Eerst bij de Adem Inn, waar regelmatig een heerlijke ‘Read to me’-avond is (volgende keer 15 december). Daarna bij literair podium Frontaal. Onder dit bericht wat foto’s van het optreden bij Frontaal, scherp geschoten door Purdey van Dijke. Nu eerst een kort stukje over het ontstaan van Darko.

In het begin van de roman vertelt Darko over een ruzie met zijn vriendin Janna. Darko is in bijna de gehele roman als ik-verteller aan het woord. Maar zo begon ik niet te schrijven.

Janna bestond eerst als Jacqueline, daarna kwam Darko pas. Jacqueline was een soort Bridget Jones die altijd pech heeft, in de liefde en bij klussen in huis, en ze bestond in verhalen zoals ‘De blije doos‘. Ze bleef wel een wat oppervlakkig type, misschien ook omdat ze steeds van die oppervlakkige relaties had. Ze was wat voorspelbaar. Gelukkig deed mijn personage toen iets onvoorspelbaars: ze werd verliefd op Darko. En met Darko kwam een veel interessantere liefde in beeld, vol contrasten, vol eigentijdse problemen die groter zijn dan ‘vindt hij me wel leuk?’.

(Maar waarom heet ze nu Janna? Tja. Dat heeft iets te maken met mijn zus Jacqueline.)

Eerst schreef ik de hoofdstukken vanuit wisselend perspectief: Darko, Janna, Darko, Janna, etc. Maar Darko bleek veel boeiender en uiteindelijk bleef hij over.

Nieuwsgierig? Nog even wachten. Vanaf 10 november ligt Darko’s lessen in de winkel.

 

Links Hans van Willigenburg, Uitgeverij Douane, rechts Robbert Meijntjes, presentator Frontaal.
Sven De Swerts, Sanneke van Hassel, Hans van Willigenburg, Mon Geveer en ik.

Een reactie op “Darko – Hoe het begint

  1. Ik heb me ook afgevraagd waarom je toen voor die naam koos. Maar eerlijk is eerlijk: in de casussen die ik mijn studenten voorleg, komt ook mijn hele familie + schoonfamilie langs. 😜
    Bedenk me ook nu pas dat je andere zus Janna heet…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.