Stef Blok treedt af (speech)

Namens Stef Blok:

Dames en heren, geachte aanwezigen,

Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten zie ik geen andere optie dan vandaag mijn ontslag aan te bieden aan de koning. Ik doe dat met spijt in mijn hart. Natuurlijk weet ik dat mijn mea culpa te laat is, maar toch wil ik voor de gehele Nederlandse bevolking de moeite nemen om mijn woorden recht te zetten.

Het spijt mij dat ik op het terrein van Buitenlandse Zaken niet de diplomaat ben die ik had willen zijn. Denigrerende uitspraken over voormalige koloniën die wij vakkundig geruïneerd hebben en die het desondanks best goed doen, horen daar nu eenmaal niet bij. Suggesties over op handen zijnde akkoorden over de opvang van vluchtelingen evenmin, dat is namelijk nogal beroerd voor je onderhandelingspositie. Natuurlijk zou ik de consequenties daarvan aanvaarden, ik zou ruimhartig de opvang organiseren voor alle vluchtelingen die Hongarije weigert, maar dat mag ik ook niet hardop zeggen om dezelfde reden.

Het spijt mij dat ik de mensen in Amsterdam-West en de Schilderswijk geschoffeerd heb. Ik heb geen idee hoe het is om daar te wonen. Ik woon in Enkhuizen, een prachtig stukje Hollands glorie. Ik heb één keer baklava geprobeerd en dat kostte me een kroon. Verder weet ik er niets van. Maar ik begrijp uit nieuwsberichten of tweets dat het in zulke buurten wel eens onrustig is, vooral wanneer PVV-aanhangers of Pegida-mensen daar met hun vlaggen en leuzen paraderen. Dat lijkt mij nog steeds een ongewenst bijeffect van de multiculturele samenleving.

Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben, een instinctief verlangen om ergens bij te horen en om dat groepsgevoel te versterken weren we de onbekenden, zoals een hond die blaft naar de postbode. Dit nu toegevoegde voorbeeld moet illustreren dat ik naar een soort dierlijk instinct verwees dat ik nadrukkelijk verwerp. Beschaving houdt in dat je je instincten beperkt: in het openbaar in je kruis krabben, vrolijk in het rond neuken, zonder bestek eten. Democratie gaat nog een stap verder, we hebben er niet voor niets eeuwen over gedaan om zo ver te komen: we beschermen onszelf tegen een instinct van dog eat dog, tegen discriminatie en polarisatie, omdat geen vreedzame samenleving kan bestaan zonder die bescherming, die bij ons godzijdank grondwettelijk is vastgelegd. En als minister was, als burger en lid van de democratie ís het mijn absolute roeping om die democratie te behouden en beschermen, om de gelijkwaardigheid in onze nog immer vreedzame samenleving zo goed als ik kan, elke dag weer te bevorderen.   

Dat had ik eigenlijk moeten zeggen, maar ik krijg het niet uit mijn strot. Daarom zal ik nu plaatsmaken voor iemand die de democratische principes wel met hart en mond belijdt.


3 reacties op ‘Stef Blok treedt af (speech)

 1. Je doet wat algemeen is in dit land: politiek correct is, dat je vooral niets mag zeggen over kansloze asielzoekers, die het fundament wegtrekken onder een samenleving die zorg, pensioenen, bijstandsuitkeringen en al moet financieren. Voor je het weet sta je in de hoek van fascisme en wordt je de mond gesnoerd. Van een blogger als jou verwacht ik een op feiten gestapelde mening, geen gebler in de ruimte.
  Wat Blok gezegd heeft was niet gelukkig uitgedrukt. Als je nu nog terug reageert: ga dan in op de feitelijke inhoud, en niet op man of functie. Immers: jij wilt niet dat je de mond gesnoerd wordt, en wat mij betreft geldt dat zeker onze politieke voorlieden, van wie oplossingen worden verwacht. Mijn boodschap aan Blok zou zijn: stop met kletsen en ga doen wat je zegt!
  (Tussen haakjes: blijf dromen).

  Like

 2. Wel, Rsybesma2014, ten eerste verzet ik me tegen zulke frames als ‘de instroom van duizenden kansloze gelukszoekers’ etc en drogredenen zoals ‘met mij vragen veel Nederlanders zich af’. Ten tweede speel ik niet op de man, ik reageer inhoudelijk op de uitvoering van een functie die meer diplomatiek en politiek inzicht vraagt dan nu door Blok getoond is.
  Over één ding zijn we het eens: dat hij zich niet gelukkig uitdrukte, is niet de kern van het probleem. Wat hij echt denkt, lijkt mij het probleem. Daar mag jij uiteraard anders over denken.

  Like

 3. Wel, Michelle, met mij vragen veel Nederlanders zich af welke democratische waarden gediend zijn met de instroom van duizenden kansloze gelukszoekers, die op onze kosten leven van niets doen in onze samenleving?
  Natuurlijk, Blok heeft zich niet gelukkig uitgedrukt, maar dat is niet de kern van het probleem (het is afleiden van de kern van wat hij wilde zeggen…).
  Dus: vindt vooral ergens iets van, maar hou op met politiek correct ‘op de man spelen’. Daar is onze samenleving evenmin mee geholpen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.