De Extremistische Doos

Het was gewoon zo’n gewone dag op mijn gewone school in een gewone stad in ons gewone landje. De laatste tijd is er nogal veel heisa over linkse leraren op school, maar wij hebben alles al lang onder controle. Radicalisering is een ding en daar moet je gewoon iets mee doen. Dus we hebben een meldpunt Antifa (ik vind ‘linkse leraren’ zo soft klinken), een meldpunt reliradi’s (ze bidden allemaal tot dezelfde God, is mij verteld) en natuurlijk een meldpunt neonazi’s. Tips mogen in de ‘Extremistische Doos’ die in de centrale hal staat, enthousiast en kundig door eersteklassers versierd met de bekende symbolen (hoewel ze die swastika de verkeerde kant op hadden gedraaid, maar het tekenonderwijs is ook niet meer wat het geweest is).

Zelf heb ik een radar ontwikkeld voor alles wat niet in het hokje van neutraal onderwijs past. Een vrouw in een korte broek? Genderactivist. Een man kreunt: ‘Je mag tegenwoordig niks meer’? Alt-right. Zwarte hoodie? Een gewone puber. Ja, je moet ook niet overdrijven, als je de dog whistle blaast, komen er echt niet alleen kwijlerige, doorgefokte bulldogs tevoorschijn, ook schattige kefchihuahua’s. Bovendien, soms gebruiken mensen geniepige insider-termen die radicaal-rechtdoorzee naar verdacht gedachtegoed verwijzen, maar dan MET EEN KNIPOOG! Daarom hebben wij op school de Code Knipoog ontwikkelt en iedereen houdt zich daaraan zoals met alle afspraken in de school. De code is simpel: als je iets grappig bedoelt en niet letterlijk, dan geef je een vette knipoog. Dat voorkomt allerlei misverstanden, snap je? 😉

Nou ja, er was wel weer gedoe over, want de Feministische Brigade (die naam is van vóór #MeToo, anders waren we wel actueler geweest) had een jaar eerder de Code Lichaamstaal ontwikkeld waarin een knipoog tegelijk met de hand op de schouder en het wijdbeens op schooltafels zitten verbannen was. We hebben onszelf daarom geleerd om met rechts te knipogen bij grapjes en met links om te flirten – wat buiten het klaslokaal nog wel mag voorkomen, anders gaan we dood van verveling. (Wie niet met links kan knipogen, moet zich sowieso uit de voortplantingspoel terugtrekken.)

Nou, alle satirische grappen op een stokje, terug naar de gewone dag. Het was niet echt een gewone dag, die ochtend was de aanslag in Christchurch geweest. Het nieuws ging snel en er was geen twijfel over de extreem-rechtse motieven van de dader. Er waren wel wat gekke dingen. Zo had hij vlak voor de aanslag in zijn video gezegd: ‘Subscribe to PewDiePie’. Natuurlijk direct opgeslagen op mijn radar, al snapte ik er niks van. PewDiePie is zo’n vlogger waar alle jongetjes mee weglopen, verder niks. Maar je snapt dat m’n radar wel weer ging piepen  toen ik aan het eind van de dag op school een Post-it aantrof met dezelfde oproep om PewDiePie te volgen. Wat?

Ja, maar effe serieus… Dat neem je toch niet serieus? Nou, dat wist ik dus echt even niet. Stel. Stel, het was de aanslag in Nice en een dag later staat ergens ‘Allah Akbar’ op een bord? Wat zou jij doen?

Ik zocht de leerling op. (Sherlock Holmes is er niets bij.) Ik liet hem het briefje zien en vroeg wat het betekende. Hij vertelde over de strijd van PewDiePie tegen T-series, een Indiaas bedrijf: wie krijgt de meeste volgers? ‘Ooooooooh,’ zei ik, ‘nou ja, ik kende het heel ergens anders van.’ En ik legde het uit. ‘Ooooooooooh,’ zei hij, ‘maar dat wist ik toen nog niet.’ ‘Jaaaaaaa, snap ik, maar ik moest toch even checken…..,’ zei ik. ‘….of ik geen neonazi was?’ zei hij lachend. Ik lachte er ook om. ‘Precies! En dat ben je helemaal niet! Fijn om te weten!’

Zo. En dat was opgelost. Wij hebben alles onder controle.


Een reactie op “De Extremistische Doos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.