Zomerlezen 11: Leïla Slimani – In de tuin van het beest

Ik ga graag naar de avonden van Boek & Meester. Ernest van der Kwast interviewt een schrijver met internationale faam en neemt goed de tijd voor schrijver en werk. Het lukt de organisatie om echte topschrijvers naar Rotterdam te halen. Zo ontdekte ik dankzij zo’n avond Zeruya Shalev (en haar roman Pijn) en het gesprek met Colson Whitehead was zowel grappig als inspirerend. Ik kan iedereen alleen maar aanraden om deze avonden niet te missen, dus schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg Facebook/Twitter/Instagram zodat je op tijd kaartjes reserveert voor de volgende schrijver.

Een van de volgende schrijvers bij Boek & Meester is Leïla Slimani. Het boek dat centraal staat op 31 oktober is Een zachte hand, maar ik las haar debuutroman: In de tuin van het beest. Een jonge moeder doet er alles aan om haar seksverslaving te voeden en haar huwelijk soort van overeind te houden. (Een dubbelleven kennen we vanuit allerlei perspectieven, maar ik ken weinig boeken waarin de vrouw de seksverslaafde is.)

Wat ik vooral prettig vind aan dit boek, is dat je er gewoon middenin valt. Er wordt grotendeels in de tegenwoordige tijd verteld, je bent erbij en je zit er dicht op. Geen onnodige beschrijvingen van plaatsen en personen leiden af van waar het om gaat: de onrust die voortdurend aan hoofdpersoon Adèle knaagt. Ik hou daar wel van: geen symboliek, geen toeters en bellen. Wel een indringend portret van een, laat ik maar zeggen, ongemakkelijk huwelijk. Het lijkt altijd makkelijker dan het is, schrijven zonder toeters en bellen en daarom wordt het zeker een interessante avond bij Boek & Meester… voor 31 oktober lukt het vast wel om ook Een zachte hand te lezen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.