Denkend aan Donner

Denkend aan Donner zie ik ons weer jonge meisjes lange haren schaterend de trappen onder de Donner afdalen de Albert Heijn in rechts-linksom rechtdoor voorbij het midden links in het wijnschap stonden de flessen Lambrusco klaar twee gulden vijfenzestig het gele prijsstickertje op de dop hop de trappen weer op naar het park achter de Lijnbaan fles leeg terug naar het Binnenwegplein waar alles mooi en mooier was vooral liggend dan zag je de kunst boven je hoofd bewegen kunst kinetische kunst die na vernieuwing van het plein op levensbedreigende hoogte was gaan bewegen dus hersteld maar in tweeduizendvijftien vakkundig door een vrachtwagenchauffeur naar z’n mallemoer gereden al wisten we dat toen nog niet.

Denkend aan Donner denk ik aan die poffertjeskraam naast de ingang van Donner want je moest ook wat eten maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de poffertjes toch te duur waren voor een gulden had je frietjes bij de Mac dat was genoeg voor deze jonge meisjes en bij de Mac kon je je ook omkleden voor feesten en partijen dat was meestal daarna de bedoeling of niet het was ook gewoon een feest om op het Binnenwegplein te hangen en wildvreemde mannen aan te staren of met een grote hippiebende liedjes te zingen ja ik heb het over de jaren negentig maar ook toen een grote neo-hippiebende maar peace ik wilde alleen even zeggen dat ik dus nooit bij Donner kwam alleen eronder wie heeft er geld voor boeken daar is de bibliotheek voor en voor één boek koop je tien flessen Lambrusco of zesentwintig porties Franse frietjes dus.

Denkend aan Donner zie ik mezelf weer zomerzondagen achter de kassa van de Albert Heijn op de Lijnbaan groot megagroot maar nu was alles anders de Donner was ook groot megagroot had de Albert Heijn opgeslokt en vijftig meter verder uitgeboerd en in de oude kelder van Appie de nieuwe van Donner stonden boeken ik dronk geen Lambrusco ik had een baan ik had geld voor boeken ik studeerde zelfs Boeken ik daalde de trap af de nieuwe trap de roltrap ik ging rechtdoor rechts achterin het hoekje naar de boeken over literatuur literaire tijdschriften maar heus ik had nog steeds niet echt veel geld maar ik wist nu wat er was en dat het bestond en om me te plagen kwamen vrienden op zondag blikjes bier kopen die ik dan niet kon drinken ik moest daar blijven zitten en de minuten tellen want achter de kassa telde ik de minuten tot het eind van de dag elke minuut op zondag telde dubbel en ik rekende uit wat ik elke minuut verdiende zodat ik wist wanneer ik weer genoeg had om boeken te kopen.

Denkend aan Donner zie ik mijn kinderen in de kelder waar een totale leegverkoop-uitverkoop is zie ik ze door boekenkasten struinen moet ik ze aan de hand of liever met de lift meenemen naar boven als ik daar nog even wil kijken want ze zijn te klein om alleen te laten zie ik ze in de nieuwe nog-niet-af-Donner boeken kijken elke keer weer zoeken waar de jeugdboeken nou weer staan zie ik mijn dochter boeken zoeken in de nieuwe bijna-af-Donner in de geweldige ruimte verzonken terwijl ik zelf ergens anders rondkijk want zij is groot genoeg en mijn zoon gaat al niet meer mee die leest niet meer tenzij je hem slaat misschien en dat doe ik niet en ik weet niet wat hij wel in zijn vrije tijd doet er zijn tegenwoordig wetten die Lambrusco verbieden onder achttien jaar ja maar ja er is geen kunst meer op het Binnenwegplein geen neo-hippiebende wel wildvreemde mannen maar die boeien hem net zo min als boeken en de laatste grote vraag is wat er nu gebeurt in die kelder daar ik heb werkelijk geen idee.

Ter gelegenheid van ‘de nieuwe Donner’ verscheen dit cadeauboek Denkend aan Donner, met bijdragen van diverse schrijvers en dichters, waaronder de geweldige Astrid H. Roemer:

‘Naast dingen doen voor en met mijn minnaar, was boeken aanschaffen en traag uitlezen de bezigheid waar ik het meest naar verlangde.’


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.