Doe mee met Woordenaars – nieuw lesconcept!

Ja, ik blog nog weinig – geen zorgen, m’n nieuwe roman komt er snel en ik werk hard voor dit mooie onderwijsproject: Woordenaars. Ben jij leraar? Lees en doe mee!

Beste leraar (in het voortgezet onderwijs – en in welk vak dan ook!),

We zien de leesvaardigheid van jongeren achteruitgaan en we zien hoe de bekende lesmethodes niet voldoende prikkelen. We zien niet alleen bij Nederlands, maar ook bij andere vakken de gevolgen van een beperkte woordenschat en algemene kennis. We zien óók dat leerlingen slim zijn, veel potentie hebben! En het is tijd om die potentie ten volle te benutten. Daarom start ik met het concept ‘Woordenaars’ en ik vraag jou om mee te denken en mee te doen, zodat al onze leerlingen Woordenaars kunnen worden.

Woordenaars is geïnspireerd op een bewezen effectieve aanpak in de VS, WordGeneration. Elke week gaan leerlingen aan de slag met een prikkelend thema. Ze trainen hun taalvaardigheid en leren nieuwe begrippen. Het thema komt ook bij andere vakken terug. Dit concept wordt op maat gemaakt voor het Nederlandse onderwijs – en jij kunt meedoen.

In ten minste één opzicht is dit project redelijk revolutionair: vergeet even hoe de markt van educatief lesmateriaal in Nederland werkt, vergeet het verdienmodel van uitgevers, al het lesmateriaal wordt gratis beschikbaar gesteld. We bouwen een leergemeenschap op: samen leer je meer. We leren van elkaar en ontwikkelen steeds wat nodig is voor de leerlingen. Het hele project Woordenaars bestaat omdat ik dit al jarenlang wilde: doen wat écht nodig is voor de leerlingen. Dat wij er als leraren zelf blijer en slimmer van worden, is winst die ik ook wel durf te voorspellen.

In de bijlage vind je een beknopte uitleg van het concept en de plannen voor de ontwikkeling. Kijk ernaar, probeer het voor je te zien: zou dit iets zijn voor jouw leerlingen? En kun jij hieraan bijdragen? Ik zoek leraren die in de klankbordgroep meedenken over het concept en het lesmateriaal; en ik zoek leraren die dit materiaal in schooljaar 2021-2022 willen testen in klas 1. Ik zoek niet alleen leraren Nederlands, maar ook geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, kunst, natuurkunde, economie, etc… Bij deze startronde heb ik voor de vakinhoud als eerste leraren geschiedenis nodig, maar iedereen kan zich al aanmelden. Stuur deze uitnodiging dus zeker door aan andere leraren!

Met al je vragen mag je me mailen (zie laatste slide hieronder), aanmelden kan via dit formulier.

Bedankt voor je aandacht en hopelijk hoor ik van je!

Met vriendelijke groet,
Michelle van Dijk
leraar Nederlands, Lyceum Schravenlant Schiedam


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.