Drie bestsellers

Oh ja, ik herinner me die avond goed. Ik kreeg honderd gulden. Ik las twee columns voor. Ernest van der Kwast was er ook, en Jacob van Duijn, en Ayatollah Musa. Passionate vulde voor een half uurtje het programma van De Avonden. Ik las veel te snel, maar het was ook de eerste keer dat ik zoiets deed. Luister hier maar.

(Het was in het magische jaar 2000, waarover ik een boek schrijf, maar dat heb ik al eens verteld. Ik was de kersverse winnaar van de allereerste editie van Write Now. Ik had daar heel, heel veel boekenbonnen mee gewonnen. Ik was een ‘veelbelovend talent’ en binnen vijf jaar zou ik twee romans schrijven. En dat zei ik nog hardop ook. Maar dat geeft niet. Het zijn van die dingen die je altijd kunt blijven zeggen en niemand die na vijf jaar zegt: ‘het is je niet gelukt’. Dat zou immers lullig zijn. Maar mensen, er komt dus een boek. Dat is er alvast één van de twee binnen de vijf jaar die NU ingaan – 2011 zou zomaar weer een magisch jaar kunnen zijn, je weet het nooit, al klinkt het op zich numerologisch gezien wat minder bijzonder.)

De volgende dag schepte ik erover op in de kroeg. Niemand kon geloven dat ik in vijf minuten zoveel geld had verdiend. Meestal moeten vrouwen daarvoor liggend werk doen.

Ik herinner me de kleren die ik tijdens dat radioprogramma aan had, en dat een vriend over diezelfde kleren zei: ‘Is dat shirt nou zo oud of heb je het in Oost-Europa gekocht?’ Maar gelukkig was het een radioprogramma geweest.

Ach, ze maakten me altijd maar belachelijk, een van hen zei: ‘Ik ben ook schrijver. Ik heb al drie bestsellers geschreven, maar ze verkopen niet zo goed.’ Toch zijn zulke vrienden de beste die je je wensen kunt.

In de DBNL zag ik vandaag de foto’s van die avond terug. Gemaakt door Kick Smeets, las ik. (Grappig, want hij maakte een paar jaar geleden ook een foto van me die op vol formaat de cover van VK Banen sierde. Dat ging over iets heel anders en ik wist ook niet dat ik hem ooit eerder gezien had, maar dat doet er niet toe.)

Die foto van De Avonden heb ik wel ergens, dacht ik. Mijn ‘debuutfoto’ stond jaren ingelijst in een boekenkast, belandde daarna in de krant van 31 maart 2004 in een doos op zolder en is daar zojuist weer uitgetrokken en onder de scanner gelegd, voor alle fans. Zie hier.

Michelle van Dijk

 

Michelle van Dijk, 1 juni 2011


Een reactie op “Drie bestsellers

  1. “Het zijn van die dingen die je altijd kunt blijven zeggen en niemand die na vijf jaar zegt: ‘het is je niet gelukt’.”

    Ik weet niet hoor. Ik heb ook eens gezegd dat ik een boek aan het schrijven was (http://http://www.ralphp.nl/mijn-verhaal). En je kent ze vast ook, de mensen die dan blijven zeggen: “Is je boek nou al eens af?”

    Of niet? En ik maar antwoorden: het is het proces, niet het resultaat, dat telt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.