Langer naar school

De jongerenwerkloosheid is in een jaar tijd met dertig procent toegenomen, dus moeten jongeren langer naar school; zo redeneren PvdA en VVD. Het nieuws raakte een beetje ondergesneeuwd door de zoveelste Cito-discussie, maar misschien was dat wel de bedoeling.

Het aantal werkloze jongeren met een mbo-opleiding ging namelijk van 7.000 naar 16.000. Als zij hoger onderwijs doen, hoor je de ministers denken, zijn ze tenminste weer even vier jaar niet werkeloos; dat is echt dé oplossing, zie je. Daarna mogen ze aanschuiven bij de werklozen op hoger niveau: want ook daar vond een verdubbeling plaats, naar een totaal van bijna 8.000.

Een beetje gek is dit plan wel. We hebben de leerplicht immers al verhoogd met de kwalificatiewet; wie geen startkwalificatie heeft gehaald, moet doorleren tot minimaal 18 in plaats van 16 jaar. We hadden de Wet Investeren in Jongeren, die gemeentes verplichtte om jongeren van 18-27 een leerwerktraject aan te bieden; met andere woorden, er was al een wet die werkloze jongeren terug naar school stuurde, die is juist een jaar geleden afgeschaft – wegens onvoldoende resultaat misschien? Het percentage hoger opgeleiden is tussen 1996 en 2009 toegenomen (van 23 naar 32%) en dat geldt voor alle leeftijdsgroepen, zeker ook voor de jongste generatie. Met andere woorden: we gaan allemaal al langer naar school en dan is er juist nu zo’n hoge werkloosheid. Er zijn verschillende conclusies mogelijk (1: het is crisis, 2: de diploma’s zijn niets meer waard sinds die verplichte startkwalificatie, 3: jongeren komen geleerd van school, maar hebben kennis die niet aansluit op het bedrijfsleven, ze zouden veel jonger moeten gaan werken), maar de conclusie ‘langer naar school’ lijkt mij niet logisch. Behalve om deze reden: laat ze maar op school zitten, dat drukt de statistieken een beetje. Wat een toekomstvisie. Wie maakt er een mooie Cito-vraag van? Zo komen we de crisis wel door.

Oh ja: heeft iemand nog zin om leraar te worden?

 


3 reacties op ‘Langer naar school

  1. He, ga nou geen mensen zitten aanmoedigen om ook leraar te worden! Voorlopig moeten er bij ons nog steeds mensen uit…

    Vraag ik me trouwens ook af hoe ze dat stimuleren dan vorm gaan geven, want om binnen het mbo op te klimmen naar niveau 4 wordt al onmogelijk gemaakt door Focus op vakmanschap. En hebben ze er ook al aan gedacht dat die alsmaar hoger oplopende studieschuld echt niet betaald gaat worden als ze dan eenmaal hoger opgeleid en werkloos zijn?

    Like

    1. Ik heb het probleem nog redelijk kort beschreven, geloof ik. Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer problemen ik zie: fijn, zulke leerlingen ook door het hbo sleuren. Dom, om ook in het hbo projecten te beginnen om studenten op school te houden. Je creëert tijdelijk extra banen en daarna stort de boel weer in. Dat hebben we in het mbo ook al gezien. En in het hbo krijgen de scholen geld per diploma, dus laten we die arme kinderen dan maar ook snel een diploma geven. Nog meer diplomafraude of -deflatie? Of ik denk dat ze iets moois bedenken, een soort minibachelor, zodat je toch een diploma kunt krijgen ook al haal je je eerste jaar niet eens…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.