Recenseer mijn verhaal!

Ik heb de wereld niet gezien. Ik reis elke dag van stad A naar stad B en ik denk: ‘Ik moet mijn moeder bellen.’ Of ik denk aan de werkdag die begint met deze reis.
Duizenden jaren heeft de mens een reizend bestaan gehad, duizenden jaren heeft men doorgebracht met het ontdekken en veroveren van andere continenten: nu reis ik binnen één land heen en weer zodat ik op één plek kan blijven wonen.

***

Achter mij werd tussen de twee grote steden een zakelijk telefoongesprek gevoerd. Ik hoorde een mannenstem praten, ik vergat direct wat hij zei. Eén keer zuchtte hij diep. Ik verstond gespeelde ergernis.
Plots werd het gesprek afgesloten met: ‘Tschüss,’ in het Duits dus. Was hij Duits? Was het hele gesprek al in het Duits gevoerd? Was de ander Duits? En was ‘Tschüss’ niet veel te lief voor een zakelijk gesprek?
Wie zat er achter mij? Vast en zeker was het een man in midlifecrisis die diep zuchtte omdat hij zijn minnares die dag niet zou zien. Maar toen ik hem zag, bleek hij te oud voor midlife en te degelijk voor kreunen aan de telefoon. Denk ik. Een mens laat zich gemakkelijk bedriegen.

***

 

Ik zou analoog schrijven, dat had ik beloofd, hè? En nu staat er toch weer een verhaal van me online: Reisideeën, een inzending voor de schrijfwedstrijd van de Boekenweek. Een schrijfwedstrijd? Een schrijfwedstrijd. En de opdracht luidde: beschrijf een reiservaring die je altijd bijgebleven is. Het verhaal is nu te lezen, dus kijk zelf en schrijf een recensie!

Ik was al begonnen mijn ‘reisideeën’ te schrijven toen ik van deze wedstrijd hoorde. Mijn reisideeën zijn geen ideeën voor reizen, geen tips voor toeristen. Het zijn ideeën die ik op reis heb. Zoals Couperus’ Reisimpressies, waarin Couperus beschreef wat hij zag in Italië. Of zoals Invisible Cities van Italo Calvino, waarin we meer reizen in verbeelde steden dan in de werkelijkheid. Maar wat anders is: ik reis niet in verbeelding, ik reis niet naar Italië, ik reis naar mijn werk. Vier dagen per week heen en weer. Ik zie veel. Ik ontdek veel. Maar ik ga van A naar B en verder niet.

Elke dag schrijf ik, in de trein deze reisideeën op kleine kaartjes. Dat moet een boekje worden – nog even geduld :).

Dit is niet de reiservaring waar je als eerste aan denkt; toch is dit hoe wij tegenwoordig reizen. Het laat zien wie wij zijn. Daarom stuurde ik het verhaal in voor de schrijfwedstrijd. Een voorproefje van mijn Reisideeën vind je hierboven (en volg de link), binnenkort meerrrrrrr!

Ik ben benieuwd naar reacties! Ik win niet dankzij recensies, maar ik zou het erg leuk vinden als iemand de moeite neemt om z’n mening te geven. 100% eerlijk, zoals ik dat ook graag doe.

 

Benali

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.