Hoe zou dé boekwinkel van nu eruit moeten zien? Een boekwinkel die levensvatbaar is, is een leuke boekwinkel. Dat moet wel. De enige troef die boekwinkels hebben en Bol.com niet, is de persoonlijke relatie met de klant. Dus dat moet lekker lopen. Geef ik jullie nu mijn tweede ervaring uit New York: De McNally Jackson Bookstore. Wat een heerlijke winkel.
Bij deze schattige Information Desk staat: ‘Please ask me questions, perhaps about books’. Ik zei het al: een persoonlijke relatie. Gewoon even babbelen, misschien over boeken.
Daarachter zie je deze boekenkast:
Het is de ramsj-kast. Op Twitter kreeg ik als reactie op mijn bericht over de vaste boekenprijs dat het getoonde boek een ramsj-boek was. Dat klopt. Ik ben dol op ramsj-boeken en ik vind dat ze tussen de gewone boeken thuishoren. Zoals hier, een mooie kast met boeken die goedkoop zijn, maar niet ‘goedkoop’.
Natuurlijk was er ook een kast met Staff picks en een kast met Indie bestsellers. Dat zijn de best verkochte boeken op dat moment van alle zelfstandige boekhandels (in Amerika of NY, dat weet ik even niet meer). Zo’n kast laat zien wat de winkel is: uniek, maar wel in contact met al die andere eigenzinnige boekwinkels, waar men los van hypes ook wel ziet wat de klant interessant vindt.
Het moge duidelijk zijn: deze winkel richt zich vooral op de eigenzinnige klant. Kijk eens hoe hun hipster café eruitziet:
Ik zal eerlijk zijn: ik zou veel meer tijd in boekwinkels doorbrengen als ze allemaal zulke fijne cafés hebben. Als je er dan ook ’s avonds naar een schrijver kunt luisteren met een glas wijn erbij. Als je er overdag wentelteefjes kunt eten met je kinderen. Als je tussendoor even naar de wc kunt gaan. In Nederland vinden we dat heel moeilijk, dat is wel gebleken bij Books & Bubbles,. Books & Bubbles moest sluiten omdat er ’s avonds wel eens champagne werd geschonken. Dat soort regeldrift is nog veel schadelijker voor de boekhandel dan de vaste boekenprijs. Erger dan ontlezing – want ook mensen die minder lezen, houden nog steeds van deze boekwinkelbeleving. Erger dan digitalisering – want ik ga niet illegaal lezen als ik elk weekend bij m’n koffie even een nieuw boek kan downloaden.
Terug naar New York. Het boekenaanbod bij McNally Jackson bestaat uit véél kunstboeken, veel literatuur en literaire tijdschriften, en verder van alles wat, maar de boodschap is duidelijk: hier komen de liefhebbers van boeken, de liefhebbers van cultuur, de hipsters. Niet alleen jonge mensen, ik heb er een mooie mix aan leeftijden gezien (hoewel ik het personeel opvallend jong vond).
Wat ik ook heel fijn vond: overal in de winkel staan stoelen en daar zitten mensen lekker te lezen. Er staan twee kasten met literaire tijdschriften, een paar algemene tijdschriften, maar alle andere magazines (de Voetbal International) mag je toch echt op het station kopen. Het motto van deze winkel is dus niet: wij hebben alles, maar eerder: wij hebben wat jij wil hebben (ook al wist je dat nog niet). En wat zij ook hebben, is deze lollige machine:
Ik noem het lollig, maar deze machine draait overuren, want je ziet het: er zijn al meer dan 35.000 boeken geprint (sinds wanneer, ook geen idee). In zes minuten rolt er een boek uit. Je kunt er ook wat meer laten drukken en die in de kast eronder te koop zetten. Nog meer uniek spul.
Misschien denk je nu: dit heeft mijn favoriete boekwinkel allemaal – en meer! Vertel het hieronder. Mooie boekwinkels moet je koesteren.
De boekhandel anno 2014
Aflevering 1: Ik heb een e-reader gekocht!
Aflevering 2: Totaalboekhandel Donner
Aflevering 3: Weg met de vaste boekenprijs!
Wow. Wat een winkel…
LikeLike
Ja, heerlijk. En wat grappig is: het is niet eens een grote winkel. En toch een geweldig aanbod.
LikeLike
Zo ben ik er jaren geleden eentje tegen gekomen ergens in New Mexico tijdens een rondreis door de VS. Terwijl mij reisgenoten links een restaurantje inliepen, ging ik rechts een boekwinkeltje binnen. Later bleken de twee winkeltjes bij elkaar te horen. Je mocht een boek uitzoeken en meenemen naar het restaurantje om door te bladeren bij een kop koffie en een pancake. Heel gemoedelijke sfeer. Behulpzaam personeel met kennis van boeken. Veel keuze. En totaal onverwacht ‘in the middle of nowhere’.
LikeLike