Lerarenstaking!

Ik heb nog nooit gestaakt. Ik kan me wel iets herinneren van een scholierenstaking in de jaren negentig: ik herinner me dat ik niet meedeed omdat ik te jong was. Nu staat het in de krant, online, overal: leraren moeten staken! Een maand! Het is een oproep van Eric van ’t Zelfde, rector van scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam. Leraren worden volgens hem ondergewaardeerd en onderbetaald.

Dat is interessant, want de eerste vorm van onderwaardering zie ik in zijn uitspraak dat het ‘godgeklaagd’ is (NRC) hoeveel taalfouten de sollicitatiebrieven bevatten die hij ontvangt. Ik erken dat taal belangrijk is, dat mag ook wel met mijn vak, maar ik ken goede docenten met dyslexie. Ik ken goede docenten die lichte braakneigingen krijgen als ze aan Multatuli of ’t kofschip denken. Maar scholen moeten volgens Van ’t Zelfde de keuze maken: ‘of een slechte leraar inhuren of geen’. In zijn volledige essay (HIER te lezen) stelt hij dat ‘het basisonderwijs een deeltijdbaan voor vrouwen is geworden om het gezinsinkomen aan te vullen’.
Pijnlijk, dat hij zo mensen al beoordeelt voordat hij ze aan het werk heeft gezien of voordat hij hun kansen heeft gegeven om een goede docent te worden. Dat gebeurt immers niet in één dag.

Onderbetaald, daar hoor ik ook wel eens iets over. Laatst nog in het nieuws: bij de openbare scholen in Rotterdam (waar Hugo de Groot er één van is) werd voorgesteld het aantal uren van de docent te verhogen – voor hetzelfde geld – om uit de financiële problemen te komen. Zou ik dat mogen begrijpen als ‘onderbetaald’? En moeten we een landelijke staking organiseren omdat er op managementniveau soms dingen misgaan? Dat klopt toch niet?

Dan de harde cijfers. Er wordt volgend jaar een tekort van 4300 docenten verwacht, zegt de rector, 1700 in de regio Rijnmond. Die cijfers zijn inderdaad eerder genoemd door OCW, maar waar staan die vacatures dan? Op dit moment staan de meeste vacatures wel online, toch? Iedereen gaat naar Meesterbaan.nl. Daar zie ik 722 vacatures, 189 in Rotterdam (en omgeving). Als er zo’n tekort is, waarom staan er dan geen vacatures? Wat is het echte tekort? Ik geloof wel dat sommige scholen een tekort hebben, omdat veel docenten liever op een gymnasium werken dan op een vmbo-school; liever op Noord dan op Zuid; maar ook dat is geen reden om te staken, want we kunnen dat probleem niet met cao-onderhandelingen oplossen. Als alle leraren in Nederland een hoger salaris krijgen, dan willen de meeste leraren nog steeds op een lief, klein gymnasium werken.

Kortom: staken en met gestrekt been ingaan, dat lijkt mij niet nodig. Wat dan wel? Discussie geopend (gebruik het plusje rechtsonderaan de pagina en plaats je reactie!).

 

Lees hier een eerder artikel over onderwijsvisie en Eric van ’t Zelfde. 

Lees meer over mijn andere schrijfwerk.


2 reacties op ‘Lerarenstaking!

  1. Pas op dat je niet het vooroordeel van ‘docenten in de eeuwige slachtofferrol’ bevestigt. De opmerkingen van de rector opvatten als aanval is niet nodig. Je zult bijvoorbeeld net als ik uit ervaring weten dat leerlingen met dyslexie prima in staat zijn juist te spellen, het kost ze alleen wat meer moeite. Maar ze hebben gewoon het verstand om de regels van spelling te begrijpen en kunnen die toepassen. Heb ik veel voorbeelden van gezien. Daarnaast zal iedereen die zijn sollicitatie serieus neemt zijn brief laten nalezen door iemand anders. Dus ja, het is wel degelijk godgeklaagd als sollicitatiebrieven van leraren spelfouten bevatten en dat mag gezegd worden. Sterker nog, ik zou me als leraar juist ondergewaardeerd voelen als dit soort dingen NIET benoemd zouden worden. Als mensen zouden denken “die leraartjes zijn niet de snuggersten, we kunnen dat soort algemene professionaliteitseisen aan hen niet stellen”.

    Like

  2. Mijn bescheiden mening is dat we een prima salaris ontvangen. Wel vind ik dat docenten worden ondergewaardeerd. Dat wordt gevoed door zo’n essay en door heel veel andere voorbeelden. Hoe vaak hoor ik niet iemand zeggen ‘Ik denk dat ik ook maar in het onderwijs ga werken’. Dat is in mijn beleving ook een onderwaardering van mijn docentschap.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.