Zomerlezen 4: Hemels land

Italië is nog altijd een van mijn favoriete vakantielanden, al heb ik er al jaren geen echte vakantie meer doorgebracht. (Er is nog zoveel meer te ontdekken!) Maar veel Nederlanders kennen Italië zo: als het land met een overdaad aan cultuur, geschiedenis, mooi uitzicht, mooi weer, geweldig eten en knappe mensen. Een hemels land. Natuurlijk lees je in de zomervakantie boeken over Italië.

Een jaar geleden schreef ik over de crowdfundingsactie van Rachel Visscher voor haar boek Hemels land. Begin dit jaar verscheen het boek bij Pepper Books. Ik zeg trouwens niet zo snel iets over covers, maar dit boek heeft echt een prachtige en opvallende cover, dus dat is al een goed begin.

Hemels land

Het boek is een ‘mozaïekroman’, vier persoonlijke verhalen komen in stukjes voorbij, en soms bij elkaar. Alle verhalen zijn boeiend en vragen om meer. Natuurlijk is het ‘hemels land’ hier niet alleen hemels, dat is juist de vraag: kun je het paradijs verwachten in een ander land, als je geen vrede hebt met wat er in je leven gebeurt? Je kunt vrijheid zoeken, maar wat is vrijheid? De vluchtelingen in dit verhaal zijn niet alleen de bekende bootvluchtelingen uit Afrika. Ook anderen gaan op de vlucht voor zichzelf, voor een leven waarin je steeds weer geconfronteerd wordt met wat niet goed gaat.

Het verhaal van de Nederlandse violiste Céline boeide mij het meest. Haar vriend zit in Nederland in een psychiatrische inrichting, zij wordt eerste soliste bij een orkest in Rome. Maar ze mist het juiste gevoel bij haar muziek. Dit verhaal zou genoeg zijn voor een hele roman, wie weet? Rachel Visscher schrijft fictie, non-fictie én maakt documentaires, maar ik hoop dat er toch ook nog meer romans zullen komen.

P.S. Crowdfunding voor de kunst is belangrijk! Het project dat ik nu steun, is de financiering van een dansrolstoel voor mijn zus die meedanst bij de Misiconi Dance Company: ‘Inclusiedans is een dansvorm waar dansers met en zonder een beperking samen dansen. De combinatie van dansers van allerlei kunnen, ieder met eigen fysieke en mentale kwaliteiten, leidt tot bijzondere resultaten. Wij geloven dat inclusief werken nieuwe creatieve en artistieke mogelijkheden schept. (…) Jacqueline danst nu een jaar bij Misiconi Dance Company en wil graag verder. Helaas is de rolstoel die ze nu heeft niet heel geschikt voor het danswerk van Misiconi.’ Kijk en doneer!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.