Cityshaming Rotterdam

De nieuwste vorm van city marketing in Rotterdam heeft beschamende vormen aangenomen. De West-Kruiskade, altijd al bekend vanwege de vele toko’s en winkels uit allerlei culturen, ook wel eens Rotterdams Chinatown genoemd, wordt nu in de campagne ‘West-Kruiskade, Echt Rotterdam’ aangeprezen als de Kroepoeksklanstraat.

Hasna El Maroudi postte dit op Twitter, zij zag het op Facebook, ik weet niet wie het als eerste gepost heeft. Maar de echte vraag is wie namens de gemeente Rotterdam zo stom is geweest te denken dat je deze superdiverse stad kunt promoten met een banner die stigmatiserend en racistisch is. Ach, misschien was het wel een wilde brainstorm met bewoners en niet een nitwit achter een bureau, misschien wordt deze term écht wel eens gebruikt, dan nog had tenminste één communicatiemedewerker kunnen bedenken dat het verre van geschikt is als reclame-uiting. En wie hebben deze ‘grap’ allemaal goedgekeurd voordat hij opgehangen werd om heel Chinatown te schofferen? Of nee, de enige vraag is: wie gaat vandaag nog deze banners weghalen?

UPDATE: de meest kwetsende vlaggen zijn weggehaald. En ze waren niet gemaakt of geïnitieerd door de gemeente, maar door de ondernemersvereniging van de West-Kruiskade. Zie onderaan dit bericht.

In Rotterdam scheppen we op over hoe Katendrecht het eerste Chinese restaurant in Nederland had, het eerste Chinatown, maar we hadden bepaald geen reputatie om over op te scheppen. In een rondleiding op Katendrecht werd mij eens verteld hoe Chinese en andere nieuwkomers geen status, geen nationaliteit, geen recht op welke vorm van sociale zekerheid hadden, ook niet wanneer ze getrouwd waren met een Nederlander, die verloor dan ook alle aanspraak op Nederlandse rechten, ook voor de kinderen. Ze werden op ‘wettelijke wijze’ georganiseerd tegengewerkt en zij moesten als gemeenschap wel voor elkaar zorgen – en wisten dat succesvol te doen. Volgens sommigen is dat de basis voor hun succes hier geweest, de economische bedrijvigheid van de Chinese Rotterdammers wordt vaker geroemd, maar het is dus niet alleen een mooi verhaal. Maar deze groep mensen reduceren tot een grapje over het enige dat sommige mensen kennen van de Chinese economie (de Chinese afhaalrestaurants), is ronduit fout (zo fout als Gordon). Nog fouter om dat te combineren met een verwijzing naar de Ku Klux Klan, die immers bekend is (moet ik het nog zeggen) van het georganiseerd tegenwerken van nieuwkomers, zij het op zeer gewelddadige en minder wettelijke wijze.

Dus die vlag mag weg, ja. De rest ook? Duidelijk heeft men geprobeerd de veelzijdigheid van de West-Kruiskade te vangen in lekker veel verschillende slogans. Natuurlijk mag je ‘174-landenpunt’ een leuke naam vinden voor de plek waar inderdaad veel (winkels, mensen, producten) van onze Rotterdamse nationaliteiten en culturen terug te zien zijn. En ‘Fawaka!’ tja, zoiets op een poster zetten is toch net zoiets als wanneer een leraar dat voor de klas zegt, een politicus die een potje panna meedoet, maar vooruit.

Maar bij ‘wipperdewipstrip’, ‘making ugly people look better’*, ‘glurikade’, ‘cruisekade’, ‘psssssst!!’ krijg ik ook nog een andere smaak in mijn mond. De afgelopen jaren is de West-Kruiskade, net als andere straten in Delfshaven, Crooswijk, Katendrecht, Spangen, lekker gegentrificeerd. Mensen met minder geld en invloed moesten plaats maken voor kansrijke ondernemers, particuliere huizeneigenaren, plantsoentjes, kortom bakfietswijken. Daar ben ik zelf al geen grote fan van: je ‘verbetert’ de stad over de rug van de stadsbewoners. Natuurlijk, dat heeft ervoor gezorgd dat de West-Kruiskade, vroeger een berucht stukje Rotterdam vanwege drugsdealers en pooiers met de Rex-seksbioscoop en andere ongure barretjes, nu een relaxte straat is geworden vol lekkere eettentjes, ijssalons, hipster-koffiebars en hier en daar nog steeds dat authentiek Rotterdams-multiculturele, dus ik snap dat niet iedereen dat met me eens is. Maar nu men dat beruchte met wortel en tak heeft uitgeroeid (zo ziet het eruit) – psssssst!! roepen is strafbaar in onze stad – en zelfs zo ver is deze specifieke straat te promoten, is het toch op z’n minst sneu en achterbaks om dat doelbewust afgeschafte verleden wel te exploiteren op flauwe-grappen-toeristische wijze?

Dus, gemeente, weg met die vlaggen: ik weet niet zo goed of ik dit moet melden bij de Buiten Beter App of bij de Reclame Code Commissie, dus we proberen het allemaal, maar MAKE IT HAPPEN.

Update: via Twitter begrijp ik dat de ondernemersvereniging van de West-Kruiskade het initiatief heeft genomen voor deze campagne. De Alliantie, de voorloper van deze vereniging met dezelfde voorzitter, kwam eerder in het nieuws doordat een ondernemer verplicht werd alcohol te schenken. Ik heb ze maar even via Facebook op mijn bezwaren gewezen.

En inmiddels (dus dezelfde dag nog, in de middag) zijn de meest kwetsende vlaggen weggehaald, met een toelichting in AD dat het allemaal een grapje was ‘moet toch kunnen, joh’. Ik ben blij dat de vlaggen weg zijn, ik ben blij dat de gemeente niet verantwoordelijk is, maar ik blijf het hoogst merkwaardig vinden dat een ondernemersvereniging zomaar zoiets kan plaatsen in de buitenruimte.

*making ugly people look better – dit is al jaren de slogan van tattooshop Walls and Skin, werd mij ingefluisterd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.