Elke winter weer

‘Dat je terugkeert elke winter weer’

Elke keer als ik dit gedicht lees, ‘Winterlake’ van Mischa Andriessen, zie ik er iets anders bij. Het roept sprookjes en mythen bij me op: de kleine zeemeermin, maar vooral het verhaal van Persephone, die steeds een half jaar in de onderwereld is. En dan weer is het één grote metafoor voor de wens om je geliefde in een doosje (kooi, meer) te bewaren, wat alleen maar verstikkend kan zijn.

Ik ontdekte het gedicht in de tweede uitgave van Woorden temmen, Van kop tot teen. Deze dichtbundel is samengesteld en van opdrachten voorzien door Jeroen Dera en Charlotte Van den Broeck. Deze tweede versie is iets spannender dan de eerste (’24 uur in het licht’ door Kila &Babsie, lees hier). De gedichten zijn net iets onbekender, geslotener, en daarom reuze interessant. De opdrachten zorgen voor een actievere lezing van gedichten en voor nog meer nieuwe beelden en ideeën. Niet alleen leuk voor de leraar Nederlands, maar voor iedereen die wel eens gedichten leest.

En: het is winter. We zijn thuis. Lees een gedicht, lees een boek. (En bestel dat boek online bij je lokale boekhandel!) 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.