Feminisme in < 100 woorden

Volgens Opzij blijkt ‘in de praktijk’ dat vroeg moederschap slecht is voor je carrière. Gek is wel dat dit geschreven wordt door iemand die die praktijk niet kent. Maar gelukkig zijn er statistieken die laten zien dat jonge moeders weinig geld hebben. Dat klopt, want jonge moeders zijn gemiddeld lager opgeleid. Maar dan komt het dus niet door de kinderen.

Opzij wil het maar weer een keer gezegd hebben: baby’s zijn career killers. Verrassend is wel dat Opzij het normaal vindt dat vrouwen en masse minder gaan werken; als je dat maar niet vóór je 30e doet. Een dubbele moraal.


2 reacties op ‘Feminisme in < 100 woorden

 1. Beste Michelle,

  De praktijk van ‘jonger’ een kind krijgen, rond je 25e zoals de Gezondheidsraad liefst zou zien, ken ik niet. Maar ik laat experts aan het woord en toon cijfers die onderstrepen dat het voor je loopbaan en salaris nog altijd beter is als je rond je 30e aan kinderen begint, en niet rond je 25e. Aangezien wetenschappelijke cijfers meer zeggen dan één praktijkervaring, is dit een verhaal.
  Ik vermeld niet ten overvloede dat vrouwen, ongeacht hun opleiding, nu gemiddeld zo rond hun 29/30e levensjaar aan kinderen beginnen. Ik zeg nergens: begin lekker laat met kinderen, ik toon alleen: dit is zo gek nog niet, gezien de huidige situatie op de arbeidsmarkt.
  Verder zeg ik nergens in mijn verhaal het normaal te vinden dat vrouwen en masse minder gaan werken wanneer ze moeder worden. Dit is alleen nog altijd een gegeven (helaas), dus ga ik voor mijn verhaal uit van deze situatie. Ik laat experts meedenken over hoe de werk-zorg combinatie vergemakkelijkt kan worden en dus over hoe vrouwen goed aan het werk zouden kunnen blijven na het krijgen van hun kind.
  Overigens schreef collega Daphne van Paassen voorin dit nummer van Opzij namens de redactie een open brief aan de informateur van het nieuwe kabinet. Daarin uit ze haar zorgen over de beperkte deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt. Als Opzij-redacteur onderschrijf ik dit natuurlijk.

  Femke van Wiggen
  Opzij

  Like

  1. Beste Femke,

   De statistieken zijn me bekend, die ken ik zelfs heel goed. Er wordt uitgegaan van generaties voor ons; of er wordt niet gecorrigeerd voor opleidingsniveau, waardoor het causale verband tussen jong ouderschap en loopbaansucces niet is aangetoond; wat betekenen deze cijfers dan voor de 25-jarige van nu?

   Het slot van de tekst klinkt als een duidelijk advies aan de lezer om niet te vroeg aan kinderen te beginnen (geloof me!). Een advies dat alleen hout snijdt als je ervanuit gaat dat vrouwen toch al minder gaan werken. Immers, je verhaal toont aan dat het misgaat als je in je meest productieve jaren minder werkt. Maar wie zegt dat je minder moet werken? Door dit advies te geven, ga je daar dus vanuit, je accepteert het als een vaststaand gegeven. Maar waarom? Waarom moeten we alles doen volgens dit vaste programma: studeren, werken, samenwonen, trouwen, een kind krijgen rond je 30e en minder werken, minder productief wordne na 40? Wat te denken van meer flexibiliteit in denkbeelden en dus in je loopbaan?

   Je kunt ook zeggen: jonge dames van Nederland, krijg jong een kind en blijf fulltime werken. Uit onderzoek blijkt dat fulltime werken zeker goed is voor je loopbaansucces en kinderen worden gelukkiger van werkende moeders; men heeft bovendien nog geen causaal verband kunnen aantonen tussen jong ouderschap en loopbaansucces. Dan heb je ook een verhaal. Het is misschien minder populair dan het verhaal van de baby als careerkiller; maar Opzij is er toch om bepaalde stereotypen in denken te doorbreken, in plaats van te bevestigen?

   Ik onderschrijf ook je zorgen over de lage arbeidsparticipatie, met name die van de niet-werkende moeder die pas weer gaat werken als haar man haar verlaat, waarbij ze dan zo welwillend is om het huis te verlaten zonder haar 50% op te eisen, die geen urgentie krijgt op de woningmarkt want ze heeft nog wel een zus, die geen opleiding heeft en een gat van tien jaar op haar cv, die gaat werken omdat het moet, niet vanwege het inkomen, want dat is lager dan een uitkering. Ja, daar maak ik me ook zorgen over, want daar hebben we er in Nederland nogal veel van. En als we eerlijk zijn, is dat een veel groter probleem dan de keuzestress van de hoogopgeleide vrouw die niet weet of ze zich nu voor of na haar 30e verjaardag zal laten bevruchten. Want het gemiddelde ligt in Nederland dan wel rond de 29, de hoogopgeleid vrouw gaat inmiddels richting de 34 als ze voor het eerst moeder wordt, de laagopgeleide vrouw doet dat wat, acht of tien jaar eerder?, een verschil waar je niet aan voorbij kunt gaan. Maar soit. Ik ben een blije, jonge moeder.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.