Patatters

Wauw. Een hele special in NRC, gewijd aan dertigers en wat mag ik daaruit leren? Dat de patatgeneratie de top razendsnel bereikt – al geldt dat niet voor diegenen die in een dertigersdilemma of werkloosheidsdip terecht zijn gekomen.

In de bijlage van invloedrijke dertigers staan zestien invloedrijke dertigers (ik tel de columnisten niet mee). In dit rijtje vinden we vooral mensen met succesvolle start-ups – wacht, wil iemand me eerst uitleggen waarom ik drie keer per week stukken lees over start-ups terwijl het doodgewone startende ondernemingen zijn? Goed. In dit rijtje vinden we vooral startende (internet)ondernemers of zzp’ers (kunstenaars als Daan Roosegaarde, Quinsy Gario, maar ook operaregisseur Lotte de Beer en schrijfster Maartje Wortel). Ook zijn er een paar politici en professoren. Volgens mij is Marietje Schaake (Europarlement, D66) een van de weinigen die al langere tijd (langer dan drie jaar?) dezelfde functie in dienst van een ander bekleedt.

Nu zal je zeggen: wat boeit het? Nou ja, in dezelfde special van NRC staan ook voorbeelden van machtige vijftigers. En als ik hun bio’s lees, blijkt dat heel veel van die machtige mensen nog doodsaaie ambtenaren of anonieme loonslaven waren toen ze dertig waren. Dus wie zijn de lieve loondienstmensen van nu die onopvallend invloed opsparen tot ze straks ineens minister-president zijn? Dat is toch een veel interessantere vraag.

Maar wacht, volgens NRC gaat macht veranderen. Macht 3.0 wordt steeds belangrijker. Je weet wel, start-ups. Ik voel een nieuwe internetbubble opkomen.

Nee, geef mij dan maar een dertigersdilemma. Daar geloof ik ook niet in, maar dat maakt zo’n dilemma dus een stuk eenvoudiger.

 

Dertigers


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.