Blog

Luister: vrolijk en vrij (Witter dan sneeuw)

‘Ik snapte het concept van een Jezus-hartje nog niet helemaal, maar we moesten alweer meezingen met de man die Jezus speelde. Hij deed er een dansje bij.’ Judith is zes jaar oud als ze voor het eerst op zomerkamp mag. In deze evangelische wereld en onder de zomerzon verwondert ze zich over een dansende Jezus,…

Levende literatuur

Op een dag begon ik Couperus te hertalen. Niemand had het me gevraagd, ik had geen uitgever die al stond te springen, het leek me gewoon goed om zijn werk toegankelijk te maken voor mijn leerlingen. Er kwam discussie over: van Couperus blijf je af. Sommige hardcore Louis-fans hadden misschien nog liever dat niemand zijn…

De volkstuin van Eden

De optelsom van jarenlang ‘rustiek tuinieren’ (zo heet het als iemand niks aan z’n tuin doet) en de natste meimaand sinds 1983 heeft een hel van klimop, brandnetels en bramen opgeleverd in de tuin die wij in beheer kregen. Om hier een paradijsje te scheppen, ons eigen Eden, staan we voor een uitdaging van bijbelse…

In de media / signeren bij de boekhandel

Vrijdag 6 juni was de officiële lancering van Witter dan sneeuw. Bij Boekhandel Donner werd ik geïnterviewd door Miriam Piters, docent Nederlands en conrector, recensent bij Tzum, zie filmpje hieronder. Daarna heb ik een flinke stapel boeken gesigneerd: als je nu naar Donner gaat, dan ligt er misschien nog wel één… En verder… Voor de…

Nieuwe roman ‘Witter dan sneeuw’

Mijn nieuwe roman Witter dan sneeuw is nu verkrijgbaar in elke boekhandel. Steun je lokale boekhandel, vraag daar naar het boek, zij kunnen het supersnel in huis hebben! Op vrijdag 4 juni signeer ik de eerste exemplaren van mijn roman in Boekhandel Donner (Rotterdam). Je kunt nu al een boek bestellen (met of zonder persoonlijke…

Doe mee met Woordenaars – nieuw lesconcept!

Ja, ik blog nog weinig – geen zorgen, m’n nieuwe roman komt er snel en ik werk hard voor dit mooie onderwijsproject: Woordenaars. Ben jij leraar? Lees en doe mee! Beste leraar (in het voortgezet onderwijs – en in welk vak dan ook!), We zien de leesvaardigheid van jongeren achteruitgaan en we zien hoe de…

Het stille geneucht

Vorig jaar startte de podcastserie ‘Het Verblijf’: iedere dag leest een neerlandicus in eigen huis een mooi gedicht of verhaal voor uit de Nederlandse literatuur.  Voor vandaag las ik het verhaal ‘Het stille geneucht’ voor, een kort verhaal van Louis Couperus – het eerste verhaal uit zijn bundel Proza. En juist nu het zo ijzig…

Witter dan sneeuw

Nieuws: in mei 2021 verschijnt mijn tweede roman Witter dan sneeuw. Het boek komt uit bij Uitgeverij de Kleine Uil. Judith Mulder pakt direct na haar eindexamens haar spullen bij elkaar en gaat het huis uit om te gaan samenwonen. Ze laat daarmee haar heftig-religieuze, evangelische jeugd achter zich. Het is het magische jaar 2000…

Elke winter weer

‘Dat je terugkeert elke winter weer’ Elke keer als ik dit gedicht lees, ‘Winterlake’ van Mischa Andriessen, zie ik er iets anders bij. Het roept sprookjes en mythen bij me op: de kleine zeemeermin, maar vooral het verhaal van Persephone, die steeds een half jaar in de onderwereld is. En dan weer is het één…

Venus in het gras

Ik wacht al heel lang tot ik iets meer over deze novelle mag schrijven, want ik had de eer vroeg kennis te maken met het werk Venus in het gras door Christian Jongeneel. Zeg ‘Venus’, en je denkt aan de armloze Venus van Milo in het Louvre, of die andere, met de zwierige haren, in…

Brandbrief bevoegdheden

Vorig jaar is een proces in gang gezet om de onderwijsbevoegdheden te herzien: wie geeft les aan welke klas? En met welke invulling van het beroep? Het gaat om de kern van ons beroep en hierover wordt gesproken zonder beslissende stem van leraren. Sterker nog, herhaaldelijk is gebleken dat leraren de ingeslagen weg niet steunen. VO in…

Word wakker, minister Slob

(Opnieuw) over leesvaardigheid en het lerarentekort:Stuur ons niet de afgrond in! Als een puber die tijdens de scholensluiting bij een les online ‘aanwezig’ is, maar camera en microfoon uitzet en terug in bed duikt, zo behandelt minister Slob het voortgezet onderwijs nu. Net als de tiener hoopt hij misschien op een soepele beoordeling wegens corona.…

Het toppunt van burgerlijkheid is…

In mijn stapel boeken om de herfstvakantie thuis goed door te komen, liggen de nieuwe romans van Ernest van der Kwast: Ilyas, en Thomas van Aalten: Een vrouw van de wereld. Ik las de romans dit eerste weekend al uit. Beide schrijvers hebben een meeslepende schrijfstijl en verstaan de kunst om de lezer in het…

Zondagsleven – Judith Visser

Hoewel ik de naam ‘Judith Visser’ al jaren ken omdat ik bijna alle Rotterdamse schrijvers wel van naam ken, had ik nog geen boek van haar gelezen toen een leerling uit 5 havo bij mij kwam met Zondagskind: ‘Mag ik dit lezen voor de lijst?’ Dat mocht van mij. En ze was laaiend enthousiast, ook…

Thuisdagen

Twee werkdagen per week ben ik nu vrij, voor het eerst sinds tien jaar. Ik werkte vier dagen toen mijn kinderen naar de basisschool gingen en vijf dagen toen ik leidinggevende werd in het onderwijs. Sinds een jaar schrijf ik één dag per week, de vrijdag. En nu heb ik ook de maandag vrij. Waarom…

Kleertjes klaarleggen

Er zijn mensen die het schrijven en publiceren van een boek vergelijken met een bevalling. Dat zijn vaak mannen, of mensen die zelf niet zijn bevallen. Geen zorgen, dit stuk gaat niet over wie er wel of niet over iets mag schrijven. Ik heb de metafoor alleen nooit zo passend gevonden*. Maar vooruit, tijdens het…

Superheldenkrachten

Ik werk aan mijn tweede roman. Het verhaal is niet volledig nieuw, ik werk er al jaren aan. Het is (deels) autobiografisch, en daar probeer ik mensen in mijn omgeving op voor te bereiden. Eerder schreef ik al: ‘Mensen zullen zich erin herkennen, maar ze hebben alleen dezelfde broek, dezelfde opplakbaard en het verhaal dat…

D66 gaat voor de kansengeneratie

‘Laten we nu die generatie creëren waarin iedereen alle kansen van de wereld krijgt,’ schreef ik in 2018. Er was/is een oplossing nodig voor het lerarentekort en de toenemende segregatie. Ik pleitte voor grote veranderingen in het onderwijs: stop met de vroege selectie, creëer minder niveaus en start daar pas later mee. En uiteraard: geef…

Lezing Couperus (video)

Bekijk nu mijn lezing over Couperus, waarin ik niet alleen aandacht besteed aan mijn hertaling van Couperus, maar ook aan een bekende hertaler en bewerker: Louis Couperus. Met nabeschouwing door Louis Couperus…. Zie ook dit eerdere bericht: dit is een lezing voor het Art Nouveau Festijn in het Louis Couperus Museum. Lees hier meer over…

Art Nouveau Festijn – lezing Couperus

Wat is het verschil tussen De klokkenluider van de Notre Dame door Victor Hugo en de romans van Louis Couperus? Waarom mag het ene verhaal wel los van de letters meegaan naar nieuwe generaties en het andere niet? Wanneer stijgt verhalend proza boven de talige kunstvorm uit en wordt het cultureel erfgoed dat we ook…

Mijn moeders strijd – Murat Isik

Van de ene op de andere dag begon haar moeder haar bewegingsvrijheid in te perken en te strooien met ge- en verboden. Plotseling moest ze letten op haar bewegingen en gedrag, haar blik neerslaan als ze door het dorp liep, netjes en kuis zitten, niet als eerste aan tafel schuiven voor het avondmaal, rustig eten…

Wat we wél kunnen doen aan de onderwijsachterstanden door corona

door Debbie Dussel en Michelle van Dijk ‘Er zijn geen achterstanden.’ De Rotterdamse scholenkoepel FOKOR voor primair en voortgezet onderwijs zegt het nogal stellig: na de coronaperiode is herstel van sociaal welbevinden het belangrijkst, extra onderwijstijd voor taal en rekenen is niet nodig. Niet nodig? Dat klinkt als struisvogelpolitiek. We kunnen niet wegkijken van de…

Vaktaal: de rebel Couperus

Vorige week kreeg ik VakTaal thuisgestuurd, het tijdschrift van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek. Er staan ontzettend diverse stukken in, met de laatste nieuwe (internationale) inzichten in de Nederlandse taal en literatuur. En wat blijkt? Deze editie is gratis te lezen! Zo kun je het stuk van spoken word-performer Babs Gons lezen over poëzie als…

They call us fascists

‘They call us fascists,’ said Philip suddenly. He was hot, resentful – all aplomb gone for the moment. ‘Well, sticks and stones may break our bones but words won’t.’ ‘Yes, but what are you going to do?’ said Kate. ‘You don’t say.’ (…) ‘First we have to agree about one simple thing – that everything…

Boek en film (2)

Ik schreef vorige week: ‘Een goed verhaal mag van mij oneindig opnieuw verteld worden en het fascineert mij hoe die andere vorm dan weer ‘werkt’: lang leve het verhaal.’ Drie boekverfilmingen hadden mijn aandacht gevangen. Maar andersom gebeurt het ook, dat je denkt: dit boek zou echt verfilmd moeten worden.  Een roadtrip gone bad is…

Boek en film (1)

Ik keek in één week drie boekverfilmingen, niet omdat ik echt heel veel meer tijd heb dan normaal: zo veel series en films keek ik anders ook wel, het waren alleen toevallig alle drie boekverfilmingen. Misschien niet helemaal toevallig, want KPN en Ziggo bieden een maand gratis Film1 en daar vond ik in de gids…

Ik hou zeker niet van dooie dieren

Veel mensen willen graag de voordelen zien van deze dagen thuis. Dit weekend beleefde ik een bijzonder moment dankzij de coronacrisis en dat wil ik niemand onthouden. Wordt het een serie? Als ik nog meer memorabele momenten beleef, zéker. Wordt het een boek? Zéker niet. Ik hou zeker niet van dooie dieren We wonen in…

de hele godvergeten wereldliteratuur

En terwijl deze Boekenweek, ondanks het rebelse thema toch geheel voorspelbaar, bíjna verloren gaat aan gemakzuchtig gebrabbel over het ‘totaal corrupte literaire wereldje’ waarin volgens Akyol veel schrijvers te navelstaarderig zijn, waaraan trouwens diepe analyses gewijd worden – aan het navelstaren, bedoel ik, want doen schrijvers dat uit verveling, of om de roman als kunstvorm…

#fitenoughgirl

‘Mevrouw, u heeft een mooie spijkerbroek. Mooi model. En van een echt merk hè, dat zie ik.’ Ik had geen idee wat het merk was, maar ik glimlachte, bedankte en we hadden het over kleding en merken. Toen ik zei dat ik mijn favoriete jeans zo’n zeven jaar geleden kocht, riep een ander meisje verbaasd:…

Couperus bij Koffietijd

Een heel mooi idee, je zou het elke week wel willen: Arthur Japin vertelt bij Koffietijd welke klassiekers het (her)lezen waard zijn en waarom. Pride and Prejudice van Jane Austen bijvoorbeeld, of Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan van Louis Couperus. Loretta Schrijver en Arthur Japin vertelden waarom je dit boek van Couperus nog…

Lezen in de leeszaal

HELAAS GEANNULEERD – hopelijk een reprise op een later moment Groot Rotterdams Literair variété Michelle van Dijk, Sanneke van Hassel en Arie van der Krogt In de boekenweek, op zondag 15 maart, lees ik voor in Leeszaal Vreewijk en het belooft een heerlijk literair en Rotterdams programma te worden: een gevarieerd zondagmiddagprogramma met muziek en werk van…

De Nieuwe Maan: kansengelijkheid

Gisteren praatte ik bij De Nieuwe Maan mee over kansengelijkheid in het onderwijs (kijk hier terug). Kansengelijkheid zorgt voor een samenleving die economisch en sociaal sterker is. En in het onderwijs zorg je voor meer kansengelijkheid door goede leraren die goed ondersteund worden, goede schoolleiders, uitgestelde selectie en heterogene scholen. Dit is niet zozeer mijn…

De verkeerde koers voor ons onderwijs

Reactie op ‘De toekomst van ons onderwijs’ Je haalt makkelijk het nieuws als je het moment van niveaubepaling in het onderwijs wilt uitstellen. Maar de toekomstdroom die deze week werd gepresenteerd stelt een nog veel radicalere vernieuwing van ons onderwijs door. De voorstellen voor extreem flexibel onderwijs zijn zo radicaal anders en zo ver losgezongen…

Prettig leesbaar

In de afgelopen week was er aandacht voor de hertaling van Couperus’ Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan in NRC en De Groene Amsterdammer. De Groene kopt: ‘De hertaling van Couperus staat de leeservaring geen moment in de weg’. Het artikel besteedt ook aandacht aan de weerstand tegen het hertalen, maar stelt dat de…

Hertellingen van Couperus

Je leest het goed – of niet: dit stuk gaat over hertellingen van Couperus, dat wil zeggen: door Couperus, niet over hertellingen van het werk van Couperus. De schrijver liet zich graag inspireren door de klassieke oudheid, maar ook door middeleeuwse verhalen. Toen ik werkte aan de hertaling van Couperus, werd me wel gevraagd: ‘Wat…

Couperus: los van de fruitmand

Volgens mijn ervaring is onder zulke scholieren nauwelijks belangstelling voor lange Couperusromans, ook niet in hertaling. Maar haar bewerking is zeker geschikt voor het enorme bestand aan eigentijdse, volwassen, intelligente lezers die het veston en de rez-de-chaussee van Couperus niet meer snappen. Tante Floor lijkt op een mandarijn. Couperus bedoelt: een Chinees. Van Dijk maakt…

Graphic novels op de leeslijst?

Een experiment: omdat er veel gesproken wordt over leesplezier en over manieren om jongeren aan het lezen te krijgen én te houden, en omdat er onlangs een boekje Graphic novels voor de leeslijst is verschenen, besloot ik me eens in de (Nederlandse) graphic novel te verdiepen, vanuit de vraag: zou een beeldroman een verrijking van…

Het eindejaarsfeest

Ik stond naast de dansvloer. Een Turkse megahit werd ingestart en zelfs hele jongensclubjes dromden samen. Brugklassers dansten en keken nerveus om zich heen, want ja, er waren ook bovenbouwers op het feest. Even later juichte een kring van meer dan honderd leerlingen met de handen en telefoons in de lucht de Surinaamse wiskundeleraar toe,…

Couperus in de klas 2

Op de HSN-conferentie gaf ik een presentatie over de hertaling van Couperus aan een publiek van vooral leraren Nederlands. In het eerdere bericht Couperus in de klas deelde ik twee lessuggesties: het moordbord en het socratisch gesprek. In de reacties (o.a. op Twitter) merkte ik dat sommige lezers/leraren gruwelen van zoiets als het moordbord: te…

Lieve Elly,

Terwijl ik aan de hertaling van Couperus werkte, kreeg ik het verzoek om een brief te schrijven aan een vrouwelijk romanpersonage – van Couperus. Dit was voor het Nieuw Letterkundig Magazijn. Gisteren las ik de brief voor bij A Mic of One’s Own – en nu is hij hieronder te lezen. Wat mij betreft mag…

De ontluisterende ontlezing: doe er iets aan

Het was geen nieuws, toch is het groot nieuws: uit de internationale PISA-onderzoeken blijkt dat Nederlandse tieners weer lager scoren op leesvaardigheid. Maar liefst een kwart van de tieners is onvoldoende geletterd en de kloof in de samenleving (tussen opleidingsniveaus) wordt groter. De PISA-resultaten lokken altijd veel hapsnap-commentaar uit en meer of minder voorspelbare ‘oplossingen’…

Takma’s bruggetje

‘Tante Adèle keek uit het raam en volgde hem met de oogen, toen hij bij de kazerne omsloeg en over de hooge brug ging. Hij ging ook niet verder dan even in de Nassaulaan, naar mevrouw Dercksz, maar dien afstand haalde hij, fijn recht van gestalte en stram van beenen: in zijn hoog toegeknoopte overjas…

Couperus in hertaling: fragmenten

Zaterdag (23 november) bezocht ik radioprogramma De Taalstaat om te vertellen over de hertaling van Couperus’ Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan. In dit radiogesprek las ik twee voorbeelden in oorspronkelijke tekst en hertaling voor. Je kunt het hele gesprek terugluisteren, maar het is ook wel aardig om deze fragmenten zelf te lezen. Hieronder…

Niet namens mijn generatie? 2: Het onhoudbare midden

‘Wij zijn überhaupt geen generatie – het is ieder voor zich, maar idealen heb ik inderdaad niet,’ schreef ik als 19-jarige – een cynische uitspraak die meer past bij generatie X dan Y. Maar ik schreef ook al dat die indeling het onzingehalte van generatiedenken aangeeft en dat het begrip generatie door marketingdenken aan devaluatie…

Niet namens mijn generatie? 1: ok boomer

Het begrip ‘generatie’ devalueert met ok boomer zo hard dat het onzinnig lijkt om een stukje te schrijven namens mijn generatie, dus dat doe ik nu niet. Omdat ik geboren ben in 1981, mag ik sowieso kiezen wat mijn generatie is (X of Y/millennial), wat het onzingehalte ervan al aantoont. Anno 2019 is generatiedenken vooral…

Couperus in de klas

Op de HSN-conferentie gaf ik vandaag een presentatie over de hertaling van Couperus aan een publiek van vooral leraren Nederlands. Een thuiswedstrijd, kun je denken, maar wie het eerdere artikel in Trouw las, weet dat sommige docenten Nederlands juist fel tegen hertalingen zijn. Maar genoeg daarover, we wilden vandaag juist in het boek, het verhaal…

Denkend aan Donner

Denkend aan Donner zie ik ons weer jonge meisjes lange haren schaterend de trappen onder de Donner afdalen de Albert Heijn in rechts-linksom rechtdoor voorbij het midden links in het wijnschap stonden de flessen Lambrusco klaar twee gulden vijfenzestig het gele prijsstickertje op de dop hop de trappen weer op naar het park achter de…

Wie begrijpt Couperus nog?

Onder deze titel verscheen woensdag (6 november) in Trouw een boeiend artikel over mijn hertaling van Couperus – en over de voors en tegens van hertalen. ‘Rechtgeaarde Couperianen vinden het heiligschennis,’ staat al in de inleiding te lezen. Zo zegt Dick van Vliet, bekend van de Verzamelde werken van Couperus: ‘We moeten niet de illusie…

Minder lessen per week!

Ik heb ooit geleerd: een wijs mens bouwt zijn huis op de rotsen. Met tijdelijk geld bouw je op zand. Eén golf, één griepgolf en je hebt niets meer. Ik wil dat onze toekomst, de toekomst van mijn leerlingen,  mijn kinderen, de toekomst van het onderwijs en van ons land, rotsvast staat. Ik wil geen…

UPDATE: De Sixtijnse Kapel is af!

Een jaar geleden zocht ik een uitgever voor de hertaling van Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan. Vrijdag kreeg ik de hertaling binnen in een prachtige uitgave van Uitgeverij de Kleine Uil. Het is een ontzettend mooi boek geworden. Waarom hertalen? Er was (een jaar geleden dus) wel wat commotie over. Even een…

Ik staak op 6 november #investeerinonderwijs

Ik staak voor de leraar die 28 lesuren per week draait, ‘maar volgend jaar mag hij dan een uurtje minder.’ Ik staak voor de collega die 30 lesuren per week draait omdat er nu eenmaal niet meer docenten in dat vak zijn. Ik staak voor mbo-docenten die 32 lesuren per week geven aan 16 lesgroepen,…

Meer geld? Nee, minder uren – onderwijsstaking 6 november

Op 6 november staak ik voor beter onderwijs. Het is niet simpelweg een kwestie van ‘meer geld’. In het voortgezet onderwijs moet de werkdruk minder worden. Minder lesuren per week, zodat iedereen zijn werk goed kan doen zonder een burn-out te krijgen, zodat mensen weer fulltime willen werken, zodat mensen weer leraar willen worden: tijd…

Kleren maken de vrouw

Eén keer in mijn basisschoolleven werd ik met de auto naar school gebracht. Dat gebeurde omdat ik anders te laat zou komen. Ik had geweigerd mijn jas aan te trekken. Ik wilde wel naar school, maar ik wilde niet naar school in díe jas. Het was een nieuwe jas, of tweedehands, maar nieuw voor mij.…

Hoe maken we het verschil (kleiner!)? Vervolg kansengeneratie

Exact een jaar geleden publiceerde ik mijn ideeën voor de kansengeneratie: een generatie die wél de kans krijgt. We kunnen pas de kansengelijkheid in het onderwijs bevorderen als docenten de tijd krijgen voor kwaliteit. In dat opzicht zijn we nog niet verder gekomen. Daarom staak ik op 6 november. Maar wat gebeurde er verder na…

De boeken die voorbijgaan – of niet, dankzij hertalingen

‘Hertalen en inkorten is de enige manier om literaire pareltjes van de vergetelheid te redden,’ stelde Marita Mathijsen vorig jaar in de Volkskrant. Ronald Giphart riep in radioprogramma De Nieuws BV schrijvers op om aan het hertalen te slaan. Als schrijver en leraar Nederlands voelde ik me geroepen: het eerste hoofdstuk van Van oude mensen,…

Palmen

In mijn boekenkast staan zes boeken van Connie Palmen, maar ik heb ze nog niet allemaal gelezen. Hoewel haar literaire ster op hetzelfde moment opkwam als mijn interesse in literatuur, was ik altijd een beetje huiverig voor boeken die zo veel aandacht in de media kregen – niet alleen die van Palmen. Noem het ijdelheid,…

Luister mee, denk mee, doe mee

UPDATE: Er rust een vloek op, drie van de vier evenementen zijn geannuleerd, maar op de HSN-conferentie kun je wel rekenen… De komende maanden praat ik hier en daar mee over onderwijs, literatuur en literatuuronderwijs – mijn favoriete onderwerpen. Kom kijken en luisteren, denk mee, praat mee, doe mee, wees erbij! Vrijdag 22 november: in…

Herfstlezen: Couperus!

Na alle boekberichten uit de zomervakantie is het nu toch echt tijd om uit te kijken naar nieuwe boeken in de herfst. En de hertaling van Van oude mensen komt eraan! In november verschijnt het boek bij Uitgeverij kleine Uil. (Voor alle leraren: op 22 november vertel ik alles over de hertaling van dit boek…

Zomerlezen 17: Jeanette Winterson – Frankusstein

Waarom willen we altijd een of ander teken achterlaten? vroeg Byron. Is het slechts ijdelheid?Nee, zei ik, het is hoop. De hoop dat er op een dag een rechtvaardige menselijke samenleving zal zijn.Dat zal nooit gebeuren, zei Polidori. Tenzij we alle menselijke wezens uitroeien en opnieuw beginnen. Wat had ik graag al boeken van Jeanette…

Zomerlezen 16: Bianca Boer – Draaidagen

‘Is het echt gebeurd?”Jazeker, ik zweer het.”Wat we nu filmen,’ hij kijkt me aan, ‘geloof jij dat dit hele gesticht in één nacht is leeggehaald?”Ze zeggen van wel. Verschueren heeft jarenlang research gedaan.”Maar, in één nacht?”Ja.’ De beroemde Nederlandse regisseur Frans Verschueren maakt eindelijk dé film over de oorlog, na jaren voorbereiding. Judith, hoofdpersoon en…

Zomerlezen 15: Johann Wolfgang von Goethe – Faust

Nee, volgens mij had ik Faust nog nooit gelezen, terwijl het boek waarschijnlijk al sinds mijn studietijd in de kast staat. Maar we sliepen een nacht in Leipzig in een superchic hotel, zo poepchic dat de woorden van Goethe op de wc-deur gedrukt stonden. In ditzelfde hotel troffen we bij de lift een alleraardigst literair…

Zomerlezen 14: Bregje Hofstede – Drift

Zelden las ik een boek waarin de hoofdpersoon zo op mij lijkt. De roman Drift van Bregje Hofstede gaat over het einde van een liefdesrelatie, de eerste liefde van de hoofdpersoon. Met dagboekfragmenten, brieven en herinneringen puzzelt ze een reconstructie van haar liefde, vaak in de jij-vorm. (…) het punt is dat er een deel…

Zomerlezen 13: Patti Smith – Just kids

Waarom kan ik niets schrijven dat de doden zou laten verrijzen? Dat streven schrijnt het ergst.Toen we aan het deel kwamen waar we in poëtische taal een ruzie moesten improviseren, zonk de moed me in de schoenen. ‘Dit kan ik niet,’ zei ik. ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen.”Geeft niet wat je zegt,’ zei…

Zomerlezen 12: Richard Cohen – How to write like Tolstoy

Ik ben dol op boeken over schrijven, hoe vaak ze ook dezelfde tips, beroemde citaten en voorbeelden herhalen. Mijn favoriet is nog altijd Het geheim van de schrijver van Renate Dorrestein. Maar nu las ik How to write like Tolstoy, een boek van Richard Cohen dat ik toevallig vond bij De Slegte. Het boek grossiert…

Cityshaming Rotterdam

De nieuwste vorm van city marketing in Rotterdam heeft beschamende vormen aangenomen. De West-Kruiskade, altijd al bekend vanwege de vele toko’s en winkels uit allerlei culturen, ook wel eens Rotterdams Chinatown genoemd, wordt nu in de campagne ‘West-Kruiskade, Echt Rotterdam’ aangeprezen als de Kroepoeksklanstraat. Hasna El Maroudi postte dit op Twitter, zij zag het op…

Zomerlezen 11: Leïla Slimani – In de tuin van het beest

Ik ga graag naar de avonden van Boek & Meester. Ernest van der Kwast interviewt een schrijver met internationale faam en neemt goed de tijd voor schrijver en werk. Het lukt de organisatie om echte topschrijvers naar Rotterdam te halen. Zo ontdekte ik dankzij zo’n avond Zeruya Shalev (en haar roman Pijn) en het gesprek…

Zomerlezen 10: Belcampo – De surprise

Iedere Nederlander zou wat verhalen van Belcampo gelezen moeten hebben. Roald Dahl met een scheutje apocalyptisch besef. Geen leerling mag bij mij van school zonder gegriezeld te hebben bij ‘Bladzijde uit het dagboek van een arts’. En het goede nieuws is: de bundel De surprise en andere bizarre verhalen kun je lezen via de online…

Zomerlezen 9: Stefan Brijs – De engelenmaker

Zo’n twee keer per jaar ruim ik mijn boekenkast op. Er komen nieuwe boeken bij en ik geef boeken door als ik weet dat ik ze niet nog eens zal lezen en ook niet in lessen zal gebruiken. Dan eindigen ze in een free library of bij vrienden en collega’s. Dit keer begon ik mijn…

De impact van literatuur (zomerlezen 8: Mijn kleine oorlog)

Voor het ‘Handboek literatuuronderwijs’ schreef ik een paar jaar geleden een artikel over hoe leerlingen uit vwo 5 naoorlogse literatuur lezen – met een opdracht erbij. Nu ben ik al jaren de boekenlijst bij die opdracht kwijt*. Nu heb ik net die lijst weer gevonden, dit boekje stond erop en ik had het zelf nog…

Zomerlezen 7: Lena Moechina – Lena’s dagboek

Een vrouw komt bij de priester en vertelt dit verhaal: ‘Een moeder heeft twee dochters. Het is oorlog, het is een strenge winter en er is geen eten. Wanneer haar dochtertje sterft van de honger, legt ze haar dode lichaam op de koude plek tussen binnen- en buitenraam. En elke dag snijdt ze een plakje…

Zomerlezen 6: Kader Abdolah – Rode wijn en andere verhalen

De verhalenbundel Rode wijn en andere verhalen van Kader Abdolah opent met het verhaal ‘Een onbekende trekvogel’. Ik ken het verhaal al jaren, want het is een moderne klassieker in lessen verhaalanalyse. Het is kort en leerlingen ontdekken er snel thema en motieven in, misschien ook een moraal, een boodschap, zelfs als ik daar helemaal niet…

Zomerlezen 5: Dimitri Verhulst – De intrede van Christus in Brussel

In het boek Twee koffers vol, waarover ik gisteren schreef, bekijkt de ik-persoon het schilderij ‘De intocht van Christus te Brussel’. Ik had er nog nooit van gehoord (zie hier een Wiki-pagina). Wel kende ik De intrede van Christus in Brussel, een boek van Dimitri Verhulst, het stond al een tijdje nog-niet-gelezen in mijn kast.…

Zomerlezen 4: Carl Friedman – Twee koffers vol

Mij vond ze onbeheerst en onwellevend. Ik praatte te druk en mijn gebaren waren te heftig. ‘Rustig, rustig,’ sprak ze bezwerend, zodra ik mijn mond maar durfde te openen. Als kind werd ik voortdurend door haar ingetoomd. ‘Die daar,’ zei ze vaak tegen mijn vader, terwijl ze in mijn richting wees, ‘brandt twee keer zo…

Zomerlezen 3: Alice Munro – Familiestukken

Oh ja? Wordt er in andere literatuur zo vaak naar Anna Karenina verwezen? Twee keer in de verhalenbundel Familiestukken van Alice Munro (‘haar mooiste verhalen’ volgens samenstellers Marja Pruis en Greta Le Blansch). Wat ze nu deed was iets waarover ze gehoord en gelezen had. Het was wat Anna Karenina had gedaan en wat Madame Bovary had…

Zomerlezen 2: Leo Tolstoj – Anna Karenina

Ik zag de film – die helaas alweer van Netflix verwijderd is – met Keira Knightley en Jude Law: Anna Karenina (2012). Toen moest ik het boek wel lezen. (Dat heb ik niet bij alle kostuumdrama’s met Keira Knightley, je blijft aan de gang.) Het heeft ook wel iets met de status van het boek te…

Zomerlezen 1: Shira Keller – M.

Ik schud mijn hoofd en laat mijn blik over de parkeerplaats dwalen. Was het hier, waar hij me gevraagd had op hem te wachten? Ik heb van hem nooit een beeld gemaakt, niet eens een schets. Mijn beelden herinneren me aan wat de moeite waard is geweest – hoe graag zou ik een niet-beeld maken,…

Wie zou omkijken

Vrijdag nam ik afscheid van mijn rol als teamleider op het Libanon Lyceum en van een groep allerliefste collega’s, allemaal mooie mensen, talentvol, betrokken, grappig en slim. Het zoeken naar een andere invulling van mijn werk was voor mij een persoonlijke zoektocht naar wat ik het liefst wilde en daar hoorde het afscheid bij dat…

Zomerzinnen – gesprek over hertalen

Een moderne theaterversie van Turks Fruit is ‘verminking’. Mijn hertaling van Couperus: ‘alsof Dick Bruna de Sixtijnse kapel beschilderd heeft’. En een bewerking van de Matthaüs Passion is de ‘debilisering van Bach’. Massa’s kritiek krijg je als je een klassiek werk oppakt en naar eigen hand of tijd zet. Terecht? En waarom doen hertalers het dan toch?…

Vallen is als vliegen – Manon Uphoff

Mensen vragen mij wel eens of ik ook nog tijd heb om te lezen. Literatuur bedoelen ze dan, want leestijd daarbuiten telt niet. Maar natuurlijk heb ik tijd om te lezen en anders maak ik er wel tijd voor. Vallen is als vliegen van Manon Uphoff las ik deze week tijdens een uurtje surveilleren, bij…

De Extremistische Doos

Het was gewoon zo’n gewone dag op mijn gewone school in een gewone stad in ons gewone landje. De laatste tijd is er nogal veel heisa over linkse leraren op school, maar wij hebben alles al lang onder controle. Radicalisering is een ding en daar moet je gewoon iets mee doen. Dus we hebben een…

‘In porno’s worden leraren wel serieus genomen’

Een leus bij de onderwijsstaking op het Malieveld: ‘In porno’s worden leraren wel serieus genomen’. We moesten er allemaal een beetje om gniffelen. ‘Hoezo dan?’ zei ook iemand. ‘Je weet toch wel, de sexy lerares met een pen in haar mond die je over de bril streng aankijkt.’ Oh ja. Maar dat stereotype neemt toch…

Daarom staken we, deel 6: daarom staak ík! #investeerinonderwijs

Op vrijdag 15 maart staakt het onderwijs. In alle sectoren is geld nodig om de werkdruk te verlagen. Niet iedereen kent het plaatje achter het kostenplaatje. Daarom plaats ik in aanloop naar de staking elke dag een eerder verschenen stuk van mezelf of een ander om duidelijk te maken dat actie nodig is. Vandaag: nog…

Daarom staken we, deel 5: handig overzicht!

Op vrijdag 15 maart staakt het onderwijs. In alle sectoren is geld nodig om de werkdruk te verlagen. Niet iedereen kent het plaatje achter het kostenplaatje. Daarom plaats ik in aanloop naar de staking elke dag een eerder verschenen stuk van mezelf of een ander om duidelijk te maken dat actie nodig is. Vandaag: even…

Daarom staken we, deel 4: ook in wetenschappelijk en beroepsonderwijs

Op vrijdag 15 maart staakt het onderwijs. In alle sectoren is geld nodig om de werkdruk te verlagen. Niet iedereen kent het plaatje achter het kostenplaatje. Daarom plaats ik in aanloop naar de staking elke dag een eerder verschenen stuk van mezelf of een ander om duidelijk te maken dat actie nodig is. Vandaag: in…

Daarom staken we, deel 3: brandbrief aan de minister

Op vrijdag 15 maart staakt het onderwijs. In alle sectoren is geld nodig om de werkdruk te verlagen. Niet iedereen kent het plaatje achter het kostenplaatje. Daarom plaats ik in aanloop naar de staking elke dag een eerder verschenen stuk van mezelf of een ander om duidelijk te maken dat actie nodig is. Vandaag: een…

Daarom staken we, deel 2: ook als je niet naar het Malieveld kunt komen

Op vrijdag 15 maart staakt het onderwijs. In alle sectoren is geld nodig om de werkdruk te verlagen. Niet iedereen kent het plaatje achter het kostenplaatje. Daarom plaats ik in aanloop naar de staking elke dag een eerder verschenen stuk van mezelf of een ander om duidelijk te maken dat actie nodig is. Vandaag: ‘Het…

Daarom staken we, deel 1: de 10 terechte klachten van de leraar

Op vrijdag 15 maart staakt het onderwijs. In alle sectoren is geld nodig om de werkdruk te verlagen. Niet iedereen kent het plaatje achter het kostenplaatje. Daarom plaats ik in aanloop naar de staking elke dag een eerder verschenen stuk van mezelf of een ander om duidelijk te maken dat actie nodig is. Vandaag: ‘De…

Op zoek naar een nieuwe club

Een paar weken geleden kondigde Giovanni van Bronckhorst zijn vertrek aan bij Feyenoord. Hij is na dit seizoen toe aan een nieuwe uitdaging: ‘Er is nog veel om dit seizoen voor te strijden. We moeten Europees voetbal veiligstellen, via de competitie of via het bekertoernooi. Daar heb ik zin in en kijk ik naar uit.…

Mijn Futureland

Op een dag, nog niet eens zo heel lang geleden, stapte ik voor het eerst alleen in een auto om een rondje te rijden. Ik had bijna dertig jaar zonder rijbewijs geleefd, maar vet optrekken bij het stoplicht, de muziek hard zetten en nog harder meezingen, feilloos mijn bak tussen de lijntjes in een parkeergarage…

Ik staak op 15 maart voor beter onderwijs

Ik staak voor de leraar die 28 lesuren per week draait, ‘maar volgend jaar mag hij dan een uurtje minder.’ Ik staak voor de collega die 30 lesuren per week draait omdat er nu eenmaal niet meer docenten in dat vak zijn. Ik staak voor mbo-docenten die 32 lesuren per week geven aan 16 lesgroepen,…

Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan: boekuitgave

Ja! Je leest het goed! Dit jaar nog komt mijn hertaling van Couperus’ Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan op de markt. Ik hoop dat het boek straks op vele scholen te vinden is en via verlanglijstjes voor Sint en Kerst weer in vele huishoudens een plek in de boekenkast krijgt. De hertaalde versie is…

Magda is overal – recensie

Als ik bij de geboorte niet Magda’s hiel had vastgehouden, zouden ze me waarschijnlijk hebben laten zitten. Als de verteller in Deel 1 van Magda is overal zijn eigen geboorte zo beschrijft, dan is de (enigszins bijbelvaste) lezer maar vast gewaarschuwd. In de debuutroman van Christian Jongeneel is Dede de eerste verteller, de Jakob van een wel…

CLUBLIEFDE – een onorthodoxe aanpak voor onderwijs in Rotterdam

Vorige week presenteerde wethouder Said Kasmi (D66) het Rotterdams onderwijsbeleid voor de komende jaren. In een optimistische en drukbezochte bijeenkomst nodigde hij iedereen uit om ook onorthodoxe suggesties voor te stellen voor beter onderwijs voor iedereen in Rotterdam. Het is de vraag wat ‘onorthodox’ inhoudt – niet recht in de leer, niet volgens het boekje?…

Leven met co-ouders

Dit weet ik er tot nu toe van… Vandaag in Sir Edmund (de Volkskrant) een groot artikel over co-ouderschap: wat betekent het voor kinderen? Kort samengevat zijn onderzoeken positief over co-ouderschap omdat kinderen met beide ouders contact houden en het gaat gemiddeld goed met deze kinderen. Komt dat echt door het co-ouderschap? Co-ouders zijn vaker hoogopgeleide ouders…

Lijstjes: selectief herhalen – mijn lijstje van 2018!

Op sociale media ging enkele weken geleden de oproep rond om op vrouwen te stemmen in de Top 2000. Die actie was niet heel nadrukkelijk gericht op bepaalde artiesten of liedjes en het effect voor de top 100 van die lijst is sneu te noemen: er staan nog steeds meer nummers van Dire Straits (4)…

Throwback Thursday: clitklassiekers! Zeven sexy mustreads

Een gulden regel in de literatuur luidt: een roman met het vrouwelijk orgasme als Leitmotiv krijgt zelden literaire erkenning. Het hoogst haalbare is gekreun in de literaire marge – omdat sommige van die boeken wél goed verkopen. Het blijft een dingetje: een man kan beweren dat hij masturbeert bij zijn eigen verhalen (Giphart, om er…

Stephen Florida – Gabe Habash (recensie)

Ik had Stephen Florida van Gabe Habash net in huis toen het gekozen werd tot Boek van de Maand bij DWDD. ‘Een ontzettend rauw boek’ werd het daar genoemd, vol ‘powerproza’. ‘Wat ons zo greep is dat je direct een band met hem opbouwt,’ vertelde Tim van den Hoed van het boekenpanel. Ik citeer deze…

Woorden temmen (Kila & Babsie)

Gisteravond las ik bij ‘A Mic of One’s Own’ voor het eerst een eigen gedicht voor. (Herstel: ik heb één keer eerder eigen gedichten voorgelezen, toen mijn zus me vroeg dat te doen in een van haar lessen. Toen las ik mijn puberwerk voor.) Al twintig jaar is het zo: ik schrijf alleen maar proza,…

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.